POLÍCIA VARUJE PRED NEBEZPEČNOU APLIKÁCIOU TIKTOK!

0
1916
POLÍCIA VARUJE RODIČOV A TÍNEDŽEROV PRED NÁSTRAHAMI SOCIÁLNEJ SIETE TIKTOK: RADY A TIPY NA KONCI ČLÁNKU
S viac ako 800 miliónmi užívateľmi je čínska mobilná aplikácia TikTok šiestou najpopulárnejšou sociálnou sieťou na svete. V počte stiahnutí, takmer dve miliardy, je najsťahovanejšou aplikáciou, ktorá je dostupná vo viac ako 150 krajinách sveta vrátane Slovenskej republiky. Jej hlavnou cieľovou skupinou sú mladí ľudia, prevažne do 20 rokov, pričom silné zastúpenie majú aj mladiství do 15 rokov. Policajný zbor sa v tejto súvislosti obracia na rodičov, ale aj samotných užívateľov, aby si dávali pozor na nástrahy, ktorá táto moderná forma komunikácie prináša.
Obsah TikToku je tvorený krátkymi videami so zvukovým pozadím. Užívatelia sú motivovaní zbieraním srdiečok ako formou pozitívnej reakcie za svoje videá a zvyšovaním počtu sledovateľov svojho komunikačného kanála. Práve v tejto súvislosti je nutné si uvedomiť, že videá sa takýmto spôsobom dostávajú k mase neznámych internetových užívateľov, medzi ktorými sú aj potenciálni páchatelia trestnej činnosti. Neškodné sledovanie zo strany cudzích ľudí sa môže pretransformovať do vydierania alebo kyberšikany. Pri každej modernej technológii a sociálnej sieti je dôležité chrániť si svoje súkromie a obmedziť obsah svojho účtu len pre svojich priateľov, respektíve užívateľov, ktorým prístup k svojmu obsahu majiteľ účtu manuálne schváli.
Aj keď súčasná doba sa snaží naznačovať, že rozdiel v počtoch sledovateľov a fanúšikov je rozhodujúci a kľúčový, nie je to tak. V prvom rade musí každý dbať na svoje zdravie a bezpečnosť, ako aj bezpečnosť svojich blízkych. Za užívateľmi, ktorí sa môžu pýšiť stá tisícmi až miliónmi fanúšikov, stoja komunikačné tímy a manažéri, ktorí dozerajú práve na nebezpečné aspekty komunikácie na sociálnej siete.
NEVHODNÉ OBNAŽENÉ VIDEÁ
Súčasťou TikToku sú videá, na ktorých sa objavujú sporo oblečení tínedžeri, niekedy vo veku pod 15 rokov. Pred kamerou vystupujú s cieľom pobavenia svojho publika, splnenia výzvy alebo získania uznania za svalstvo, ak sú aktívni športovci. Práve takýto obsah láka anonymných užívateľov, medzi ktorými sú aj pedofili. Tí takýmto jednoduchým spôsobom získavajú bez vedomia majiteľa videí jeho obnažené zábery, sťahujú si ich buď pre vlastnú potrebu, alebo ich šíria medzi svoju komunitu naďalej.
Samostatnou kapitolou rôznorodosti obsahu sú reťazové výzvy, ku ktorým dochádza medzi jednotlivými užívateľmi. Niektoré z výziev majú humorný a bezpečný charakter, ďalšie patria do skupiny nebezpečných a môže dôjsť k poraneniu ich napodobnovateľov.
Rodičom tínedžerov odporúčame, aby neriešili nové technológie striktným zákazom, ktorý by ich deti mohol ešte viac motivovať k tomu, aby si založili „tajný“ účet proti vôli rodiča. Racionálnejšie je viesť s tínedžermi debatu, v ktorej im budú vysvetlené možné riziká uvedené v tejto tlačovej správe. V prípade mladistvých do 15 rokov odporúčame, aby bol medzi priateľmi/fanúšikmi ich účtov na sociálnych sieťach jeden z rodičov s cieľom kontroly zverejňovaného obsahu.
Príklady zo zahraničia ukazujú dokonca účty na TikToku, na ktorých obsahoch sa spoločne podieľajú rodičia so svojimi deťmi. Spolupráca na vtipných videách môže viesť nielen k pobaveniu a stmeleniu vzájomného vzťahu, ale aj kontrolou nad celým obsahom ďalších videí.
9 RÁD AKO BEZPEČNE POUŽÍVAŤ TIKTOK
1. Ak si odmietate uzamknúť účet pre svojich priateľov, uvedomte si, že medzi masou neznámych priateľov sú ľudia, ktorí vám môžu a chcú ublížiť, a preto tomu prispôsobte obsah svojich videí
2. Zverejňujte iba také videá, za ktoré sa nebudete hanbiť
3. Nezverejňujte také videá a informácie, z ktorých by neznámy človek mohol zistiť v ktorom meste, nebodaj na ulici bývate
4. V prípade, že vás budú iní užívatelia obťažovať komentármi, zablokujte si ich
5. Ak šikanovanie z ich strany bude pokračovať naďalej inou formou, obráťte sa na rodiča, kamaráta alebo učiteľa
6. Nikdy nepristupujte na podmienky ľudí, ktorí by vás takouto formou vydierali, nestraťte svoju hrdosť a vždy situáciu riešte s chladnou hlavou
7. Nepublikujte videá, na ktorých ste sporo oblečení, pretože sa takouto formou podieľate na výrobe obsahu pre pedofilov
8. Nikdy nikomu neposielajte svoje nahé fotografie alebo videá, ani vo forme súkromnej správy
9. Zapájajte sa iba do takých výziev, pri ktorých vám nič nehrozí (to, že niekto pred vami výzvu splnil neznamená, že vám sa to podarí)
Peter Mikloš, zdroj: KR PZ Žilina, foto: Angela Lang/CNET

ZANECHAŤ ODPOVEĎ