ORAVA: Muníciu z vojny našli v Jasenovej

0
789
S nájdenou muníciou nemanipulujte, vždy zavolajte políciu.

MUNÍCIA Z OBDOBIA DRUHEJ SVETOVEJ VOJNY

V katastri obce Jasenová, okres Dolný Kubín bola v stredu (1. 7. 2020) nájdená munícia z druhej svetovej vojny. Ihneď bol do obce vyslaný pyrotechnik z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline, ktorý zaistil náboje, granáty aj zásobníky k dodatočnej likvidácii.
Do príchodu pyrotechnika miesto zabezpečovala hliadka z Obvodného oddelenia Policajného zboru Dolný Kubín spoločne s miestnymi dobrovoľnými hasičmi.

Polícia upozorňuje občanov a amatérskych archeológov na nebezpečenstvo hroziace pri neodbornej manipulácii s nájdenou muníciou. Napriek veku je takáto munícia zvyčajne plne funkčná a pri laickej manipulácii dochádza aj k fatálnym následkom, prípadne k ťažkým zraneniam. Samotné vyhľadávanie, ako aj prechovávanie nájdenej munície nie je dovolené.
V prípade nálezu podozrivých predmetom žiadame občanov, aby bezodkladne kontaktovali políciu na linke 158 alebo na najbližšom útvare policajného zboru.

Nálezisko je potrebné označiť a s podozrivým predmetom žiadnym spôsobom nemanipulovať. Polícia bezpečne preverí či ide o muníciu a rozhodne o ďalšom postupe a spôsobe zlikvidovania munície.

Peter Mikloš, zdroj a foto: KR PZ Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ