VYSOKÉ TATRY: Smutné výročie pádu záchranárskeho vrtuľníka

0
2416
Pád vrtuľníka si vyžiadal 7 obetí, pričom šiesti zahynuli na mieste.

Vo štvrtok 25. júna 2020 sme si pripomenuli smutné 41. výročie pádu záchranárskeho vrtuľníka v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách.

Dňa 25. júna 1979 sa rozbehla záchranná akcia smerom do Mlynickej doliny k Capiemu plesu, kde bola zranená turistka. Na pomoc vyšla šesťčlenná záchranná skupina aj s posádkou na vrtuľníku Mil Mi-8. Všetko prebiehalo bez problémov až do 15.35 hod., keď sa ozval z týchto miest vo výške 1 953 m n. m. výbuch a bol viditeľný vychádzajúci dym. Pád vrtuľníka si vyžiadal 7 obetí, pričom šiesti zahynuli na mieste. Paradoxom tejto udalosti je, že zranená turistka nakoniec za pomoci priateľov sama zišla až do doliny. Dnes túto tragédiu pripomína pamätná tabuľa na mieste nešťastia a zopár trosiek z vrtuľníka.

Vo vrtuľníku zahynuli 49-ročný mjr. Vladimír Bačák, 42-ročný mechanik mjr. Václav Dvořak a päť pracovníkov Tatranskej horskej služby: 36-ročný Bernard Jamnický, 35-ročný Pavol Huska, 33-ročný Martin Hudák, 25-ročný Štefan Eštočko a o týždeň v popradskej nemocnici na následky zranenia zomrel aj 35-ročný Milan Kriššák. Druhý pilot Svatopluk Nič a Ladislav Janiga z Horskej služby sa po vyliečení vrátili k svojim pôvodným povolaniam.

Peter Mikloš, zdroj a foto: HZS

ZANECHAŤ ODPOVEĎ