ŽILINA: Nové prípady koronavírusu, buďte opatrní

0
4315

Slovenský epidemiológ varuje! Katastrofický scenár, mrazivé slová o druhej vlne!

Epidemiológ Martin Pavelka, upozornil na vysokú pravdepodobnosť návratu pandémie nového koronavírusu. „Druhá vlna koronavírusu určite príde a pravdepodobne bude mať dlhší priebeh ako terajšia vlna, aj vzhľadom na počasie,“ vyhlásil epidemológ, ktorý pomáhal v prevencii proti koronavírusu najmä v Bratislave.

Pre potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom zatvorili dve prevádzky v žilinskom Auparku: T-com a cukrovinky Deva. Podľa informácií od zamestnancov sa nakazili celkom tri osoby a zdrojom nákazy mal byť kontakt s chorou osobou zo zahraničia po otvorení hraníc.

„Bežným štandardom v takomto prípade je celoplošná dezinfekcia, ktorú bude musieť obchodné centrum podstúpiť. Nebezpečné na tom je, že infikované osoby boli v kontakte s veľkým množstvom ľudí a preto by mal každý zvážiť testovanie na nový koronavírus. Týchto ohnísk v Žiline bude isto viac, preto by ľudia mali dodržiavať preventívne opatrenia. Táto situácia bola len otázkou času, veď vírus sa nestratí šibnutím čarovného prútika. Ľudia by mali zvážiť aj cestovanie do zahraničia, napríklad Chorvátska a iných letovísk. Hrozba zavlečenia vírusu je viac než pravdepodobná,“ povedal zdravotník Miloš Janíček.

Ako sa chrániť – prevencia

Časté umývanie rúk mydlom a vodou po dobu minimálne 20 sekúnd. Dá sa použiť aj dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Nedotýkajte sa očí, nosa a úst neumytými rukami. Zakrývajte si nos a ústa pri kašlaní jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú zahoďte po použití do koša, alebo ohnutým lakťom. Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, u ktorých sú viditeľné prejavy nádchy alebo chrípky. Dodržujte vzdialenosť približne 1,6 metra od nakazeného. Údajne stačí 15 minút na to, aby sme sa nakazili. Noste ochranné rúško, ak sa zdržujete v blízkosti človeka s respiračným ochorením. Dbajte v domácnosti na zvýšenú dezinfekciu povrchov. Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami. Mäso a vajíčka dôkladne prevarte.

Príznaky ochorenia

Ochorenie je vysoko infekčnou nákazou, ktorá sa prenáša vzduchom z človeka na človeka. Spôsobuje akútne respiračné ochorenia – vírusovú pneumóniu. U nakazeného sa môžu prejaviť príznaky virózy, resp. klasických respiračných ochorení, napr. chrípky – teplota nad 38 stupňov Celzia, kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, bolesť hlavy, sťažené dýchanie a únava. V niektorých prípadoch sa objaví aj zápal pľúc. Inkubačná doba pri tomto type koronavírusu je zvyčajne 2 až 14 dní.

Čo robiť ak máte príznaky

Ak spozorujete príznaky v priebehu letu – oznámte to ihneď palubnému personálu. Na letisku – neopúšťajte priestor letiska a vyhľadajte lekársku službu na letisku.

Ak spozorujete príznaky doma – je dôležité ihneď kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí postup liečby, alebo lekársku pohotovostnú službu. Informujte lekára o svojom pobyte v rizikovej oblasti. Zatiaľ sa liečte doma na lôžku v samostatnej izbe.Nikam nechoďte, vyhýbajte sa kontaktu s ľuďmi a dodržiavajte hygienu.

Peter Mikloš, zdroj: zamestnanci prevádzok, MZ SR, foto: infovac.ch

ZANECHAŤ ODPOVEĎ