ŽILINA: Tráva vysoká aj 1 meter, mesto opäť nestíha kosiť

0
1237
V Žiline je tráva vysoká aj 1 meter!

Sezóna problémov s vysokou trávou a peľom sa opakuje už druhý rok, primátor Fiabáne si nevie s tým dlhodobo poradiť. Poslanci dokonca radnici zvýšili objem peňazí na letnú údržbu, ale slabý manažment mesta nedokáže splniť predvolebné sľuby primátora, že zvýši počet kosení a Žilinčania sa nebudú už viac brodiť vysokou trávou. Na sociálnych sieťach kosenie na sídliskách obyvatelia ostro kritizujú, nedávajú si servítku pred ústa.

„Niekde je tráva vysoká, že nevidieť psa,“ dodáva mamička na sídlisku Hájik, iná z Vlčiniec sa sťažuje: „V tráve sa mi skoro stratilo dieťa“ a nešťastný otec hromží: „Môj synček si doniesol z vychádzky v meste dvoch kliešťov“. Aj také sú negatívne odozvy občanov Žiliny.

Mesto síce tvrdí, že vykonáva údržbu a kosenie v pravidelných intervaloch. Napriek tomu sa nájdu miesta, kde je tráva vysoká aj 1 meter.

Pozor na kliešte!

Kliešte sa vyskytujú aj vo vysokej tráve mestských lokalitách. Pri prechode cez miesta ich výskytu môžu kliešte uštipnúť človeka, čím vzniká riziko možného prenosu infekcie, v prípade ak bol kliešť predtým infikovaný. Kliešť sa na hostiteľa neprichytí hneď ako sa dostane na jeho telo, ale hľadá si vhodné miesto, ktorým je teplá a vlhká pokožka. Ide najmä o miesta v podpazuší, slabinách, jamkách pod kolenami, za ušami alebo na bruchu. Často sa však prisáva aj v poraste hlavy.

RNDr. Elena Kociánová, DrSc. z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied ( VÚ SAV) uvádza, že najznámejšie ochorenia prenášané kliešťami sú kliešťová encefalitída a lymská borelióza.

Kliešťová encefalitída je jedno z najstarších ochorení, na Slovensku bolo objavené  v 50-tych rokoch minulého storočia. Ide o vírusové ochorenie, ktoré nemá špecifické liečivá, preto je lepšie byť zaočkovaný. Vírusom kliešťovej encefalitídy je infikovaných oveľa menej kliešťov, okolo 1%, oproti pôvodcovi lymskej boreliózy, teda baktérie Borrelia burgdorferi, ktorou je infikovaných priemerne 25 % kliešťov na Slovensku,“ uviedla RNDr. Kocianová.

Lymská borelióza bola objavená v 80-tych rokoch minulého storočia. Ide o bakteriálne ochorenie. Spôsobuje ho baktéria Borrelia burgdorferi. Prvýkrát bola  popísaná v  meste Old Lyme v americkom Conecticute, odkiaľ pochádza jej názov. Na toto bakteriálne ochorenie zatiaľ nemáme vakcínu, ale dá sa liečiť antibiotikami,“ uviedla RNDr. Kocianová.

Peter Mikloš, zdroj a foto: sociálne siete, VÚ SAV

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ