ŽILINA: Radnica nepodržala ďalší kolektívny šport, končí aj basketbal

0
1253
Za Sláviu Žilina hral v minulej sezóne aj reprezentačný krídelník Jakub Merešš. (zdroj: facebook.com/bkzilina)

Žilinský primátor Fiabáne nedokáže dlhodobo pomôcť žilinským vrcholovým športom, aj keď predstavil stratégiu podpory športu TU. Pod primátorovou taktovkou sa športu v meste až tak nedarí, ale rád sa príde aspoň odfotiť na športové podujatia. Po vypadnutí Žilinských vlkov do nižšej hokejovej súťaže dnes končí aj extraligová púť basketbalistov.

Žilina končí v extralige! Takto sa to ďalej nedá, znie spod Dubňa

Slovenská basketbalová liga bude mať v novej sezóne maximálne osem účastníkov. BK Slávia Žilina nepodá prihlášku do ročníka 2020/21 a dáva si minimálne ročnú pauzu.

Pre www.zilina.aktualitky.sk to potvrdil predseda správnej rady Slávie Jozef Galdun.

Akcionári sa zhodli, že z ich strany už nie je možné zabezpečiť financovanie klubu do takej miery, ako tomu bolo doteraz. Preto sa do extraligy v budúcej sezóne neprihlásime. Ešte bol pokus o zlúčenie sa s prvoligovým Academicom, ale nevyšlo to,“ vyjadril sa Jozef Guldan a dodal: „Akcionári sa zachovali férovo. Dnes (v pondelok, pozn.) sme mali rozlúčkový obed s hráčmi, na ktorom sme im vyplatili podlžnosti. Jakub Merešš a Róbert Rožánek sa tak stali voľnými hráčmi.“

Merešš a Rožánek patria do širšieho kádra slovenskej reprezentácie a o ich služby už prejavili záujem viaceré kluby nielen zo Slovenska.

Predseda správnej rady Slávie už informoval aj vedenie SBL a jej riaditeľa Petra Mičudu.

„Pánovi Mičudovi som spomínal, že takáto alternatíva existuje. Rozhodnutie padlo na valnom zhromaždení akcionárov, ale ešte sme týždeň počkali, či sa niečo nezmení. Akcionári ponúkli klub na predaj za symbolické euro, ale záujemca sa nenašiel,“ pokračoval Galdun.

Šéf žilinského klubu sa zároveň posťažovať na slabú podporu od kompetentných, ako aj od SBL.

„Nedá sa to takto robiť. Nepomôže štát, ani mesto, ani VÚC. Hoci sa mesto ‚konečne‘ spamätalo a vyjadrilo snahu podporiť aj iný šport ako hokej, pre nás je už neskoro. Ďalšia podpora? Vyššiemu územnému celku musíme platiť za telocvičňu komerčný nájom,“ povedal Galdun a dodal: „V českej lige dostávajú kluby financie od vedenia súťaže. Na Slovensku? SBL si od nás pýta poplatky vo výške 13 000 eur. Všetko je to o peniazoch.“

Žilina nemusí byť posledná, ktorá ohlásila odchod z SBL. Veľké finančné problémy a neistú budúcnosť hlási aj Komárno. SBL mala v uplynulej sezóne, ktorú predčasne uťala pandémia koronavírusu, deväť členov.

Peter Mikloš, zdroj: Slávia Žilina, TASR, Pravda

 

 

 

ZANECHAŤ ODPOVEĎ