MARTIN: V múzeu slovenskej dediny v nedeľu 14. júna predstavia tradičnú remeselnú výrobu

0
1742

Tradičnú remeselnú výrobu a šikovnosť predkov predvedú v nedeľu 14. júna remeselníci na podujatí Dnes tovariš, zajtra majster v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine, informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Návštevníci sa podľa nej zoznámia s pletením košíkov z vŕbového prútia, dlabaním koryta, ručným strúhaním šindľov na „dedovom stolci“, brúsením nožov a hospodárskeho náradia na ručnom brúse. „Uvidia aj ukážky výroby z kože, drôtovania či točenia na hrnčiarskom kruhu. Malí aj veľkí návštevníci si budú môcť vyskúšať zručnosť v tvorivej dielni pri plstení vlny – technike, pomocou ktorej si vyrobia brošňu alebo koráliky. Najmenší si môžu koráliky vyrobiť z papiera alebo sa naučia, ako zhotoviť ‘vĺčka’ či frndžalku z gombíkov,“ doplnila Kiripolská.

„Podujatie Dnes tovariš, zajtra majster sa uskutoční v zmysle protiepidemiologických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a nariadení generálneho riaditeľa SNM. Prosíme o trpezlivosť a pochopenie pri dodržiavaní opatrení a maximálneho počtu návštevníkov, ktorý je obmedzený,“ dodala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

Peter Mikloš, zdroj a foto: SNM v Martine, TASR

ZANECHAŤ ODPOVEĎ