Lučanský pripustil koniec. Kandidátov na nového šéfa polície je viac

0
1491
Po zisteniach, že Lúčanský v malej obci neďaleko Martina stavia honosnú vilu za státisíce eur, sa vynárajú ďalšie pochybnosti. (foto: Nový Čas, zdroj: anc)

Policajný prezident Milan Lučanský, pochádzajúci z mesta Martin, je v úrade dva roky. Teraz po prvý raz pripustil, že z funkcie odíde predčasne. V minulosti bol prepieraný kvôli stavbe honosnej vily neďaleko Martina. O tejto kauze písal v minulosti Nový Čas tu.

Lučanský už dostal niekoľko odkazov, že má ako policajný šéf skončiť. Sám cíti, že vláda Igora Matoviča má o poste policajného šéfa svoju predstavu. Pre Nový Čas naznačil úvahy, že skončí sám.

„Som tomu naklonený, pretože vravím, že ak mám byť nechceným a majú iné chápanie toho, ako by ten policajný zbor mal vyzerať, a ja sa ich snažím presviedčať o tom, že sú to nezmysly, tak to nemá cenu,“ povedal pre Nový Čas. Ešte sa však vraj presne nerozhodol.

Premiér Igor Matovič len pred pár dňami v rozhovore pre náš portál naznačil, že s policajným šéfom má férový vzťah, ale „zrejme aj jeho čas sa raz naplní a príde k výmene na jeho poste.“ Matovič zdôraznil, že je rozhodnutie je v kompetencii ministra vnútra Romana Mikulca.

„Ale na jeho mieste by som to nijako neznásilňoval. Chcel by som, aby to prebehlo úplne normálne, korektne a dôstojne. Žiadne krvavé oči. Pán Lučanský sa nesprával nepriateľsky voči tejto vláde, ale keď má pán minister inú predstavu, treba sa porozprávať a dohodnúť sa s ním na slušnom rozchode.“ Lučanský sa ocitol aj na zozname ľudí na výmenu, ktorý zverejnila vicepremiérka Veronika Remišová.

Práve k avizovanému rozchodu by malo podľa našich informácií prísť už v najbližšom období. Spôsob, ako bude vedenie polície fungovať ďalej, je však otvorený. Ak by sa Milan Lučanský vzdal svojho postu, môže minister vedením polície dočasne poveriť iného funkcionára. Do úvahy tak prirodzene pripadá jeden z viceprezidentov. Najčastejšie sa v tejto súvislosti skloňuje meno prvej viceprezidentky Jany Maškarovej.

Maškarová či Bozalka?

V minulosti pôsobila na Národnej kriminálnej agentúre a má skúsenosti s riešením závažných káuz aj riadením ľudí. Aj dnes z titulu svojej funkcie Lučanského zastupuje počas jeho neprítomnosti. Ďalším možným kandidátom na poverenie vedením polície je viceprezident Róbert Bozalka.

Otázkou je, či dôjde k rozchodu po dobrom, kedy by Milan Lučanský sám zložil funkciu, alebo nie. Podľa dnes platného zákona môže totiž minister odvolať šéfa polície. Ale len vtedy, ak odvolanie na základe odôvodneného návrhu odporučí parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru.
Prísne podmienky

Riadnym policajným prezidentom sa však dnes môže stať iba človek, ktorý vzíde z výberového konania. Jeho pravidlá nastavila ešte predchádzajúca vláda, pripravil ich Tomáš Drucker a predložila Denisa Saková. Na ich príprave mal spolupracovať aj dnes už bývalý policajný šéf Tibor Gašpar.

Zdroj a foto: www.aktuality.sk

ZANECHAŤ ODPOVEĎ