78. výročie atentátu: Jurinová si uctila Gabčíka v Poluvsí, Groma v Prahe

0
1030
Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová počas pietnej spomienky.

78. výročie atentátu na Reinharda Heydricha – spomienka na Jozefa Gabčíka.

Jeho meno nesie mesto a vodné dielo na juhu Slovenska a pluk špeciálneho určenia v Žiline. Jozef Gabčík, slovenský vojak pôsobiaci v exilovej československej armáde je muž, ktorému aj po rokoch vzdávame úctu. Gabčík spolu s Janom Kubišom uskutočnili 27. 5. 1942 vojenskú akciu na likvidáciu zastupujúceho ríšskeho protektra Reinharda  Heydricha.

Pamiatku Jozefa Gabčíka, si v stredu s príslušníkmi Síl pre špeciálne operácie Ozbrojených síl (OS) SR v Poluvsí pri Žiline uctili štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer, predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová (OĽaNO), poslankyňa NR SR Monika Kavecká (OĽaNO), ale i olympijský víťaz z Ria de Janeiro Matej Tóth, ktorý sa zúčastnil na symbolickom behu do 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Štátny tajomník Ministerstva obrany (MO) SR Marian Majer pripomenul, že operácia Antropoid ukázala hrdinstvo a odhodlanie jednotlivých aktérov vrátane Gabčíka.

V Prahe si zase pamiatku Jozefa Gabčíka a jeho spolubojovníkov uctil žilinský poslanec a zanietený historik Patrik Groma, ktorý v Prahe pracuje pre diplomatickú misiu.

Patrik Groma sa na sociálnej sieti vyjadril: „Dnes som si pri návšteve milovanej stovežatej s úctou pripomenul 78. výročie vojenského útoku na jedného z najvýznamnejších nacistických pohlavárov Reinharda Heydricha. Priamy útok vykonali výsadkári Jozef Gabčik, rodák z Poluvsia pri Žiline, a Jan Kubiš.“ Vo svojom statuse pripomenul i slávny výrok z filmu Vyšší princíp. „Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločin!“

Poslanec Patrik Groma na záver dodal: „Česť pamiatke všetkým zahynuvším výsadkárom, ktorí po obkľúčení zomreli v pražskom kostole – Jozef Gabčík, Josef Bublík, Jan Hrubý, Jan Kubiš, Adolf Opálka, Jaroslav Švarc, Josef Valčík.“

Peter Miloš, foto: FB Erika Jurínová, FB a Instagram Patrik Groma

ZANECHAŤ ODPOVEĎ