LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ: Mestskí poslanci schválili rozpočet na rok 2020

0
1114
Zo schváleného rozpočtu sa teší aj viceprimátor Ľuboš Trizna (vpredu).

Radnica bude tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 30 miliónov eur.

Liptovskomikulášski mestskí poslanci schválili tohtoročný rozpočet s pozmeňujúcimi návrhmi. Za hlavný dokument mesta zahlasovala na štvrtkovom rokovaní väčšina prítomných poslancov.

Najvýraznejšou schválenou zmenou v rozpočte je vyradenie položky financovania rekonštrukcie miestnych komunikácií. Úpravami prešli aj kapitálové a bežné výdavky mesta. Podľa primátora Jána Blcháča sa na rokovaní ukázalo, že medzi hlavné problémy rozpočtu mesta patrí skládka vo Veternej Porube a jej opätovné prekrytie, o ktorej sa dlho diskutovalo. „Som rád, že napriek podmieňovaniu schválenia návrhu rozpočtu zaň zahlasovali aj opoziční poslanci. Síce s viacerými zmenami, ale s tým si naše mesto bude vedieť poradiť,“ uviedol primátor.

Podľa predsedu najsilnejšieho poslaneckého klubu v mestskom zastupiteľstve Vincenta Kultana bude v blízkej dobe potrebné výrazne upraviť schválený rozpočet. Vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu ho totiž nepovažuje za reálny. „Očakávam, že primátor a vedenie mesta v krátkej dobe predložia výrazné škrty v rozpočte, nakoľko príjmy nebudú ani zďaleka také, aké sú uvedené v rozpočte. Som tiež rád, že väčšina poslancov vyradila aj nešťastne navrhovaný spôsob financovania rekonštrukcie ciest a chodníkov. Nemôžeme si takéto veci dovoliť, a v pandémii už vôbec nie,“ skonštatoval.

Radnica bude tento rok hospodáriť s rozpočtom viac ako 30 miliónov eur. Pracovať bude najmä na rozvoji infraštruktúry, obnove cintorínov a verejných priestranstiev. Najviac peňazí z mestskej pokladnice by malo ísť do školstva.

Hlavný dokument mesta pre rok 2020 mali poslanci schvaľovať už koncom minulého roka. Na decembrovom zasadnutí však o ňom väčšina poslancov odmietla rokovať a vypustili ho z programu. Predseda najsilnejšieho poslaneckého klubu vtedy uviedol, že návrh rozpočtu je pre nich neakceptovateľný, pretože obsahuje mnoho rizikových položiek. Primátor označil ich prístup za nezodpovedný. Mesto tak začalo rok 2020 bez schváleného rozpočtu. Schváliť sa ho nepodarilo ani začiatkom marca, kedy sa z rokovania ospravedlnila väčšia časť poslancov.

Zdroj: TASR, Foto: mesto L. Mikuláš

ZANECHAŤ ODPOVEĎ