MIMORIADNA SPRÁVA: Koronavírus na Slovensku!

0
1008
Foto ilustračné. (zdroj - Koosha Mahshid Falahi, Mizan News Agency via AP)

Potvrdené, na Slovensku je prvý prípad ochorenia na koronavírus!

Na Slovensku potvrdili prvý prípad nákazy, ktorá sa šíri po celom svete. Správu potvrdil aj premiér Peter Pellegrini. Ide o 52-ročného pacienta, ktorého hospitalizovali v Univerzitnej nemocnici v Bratislave (UNB). Muž, u ktorého sa choroba potvrdila, nevycestoval zo Slovenskej republiky. Podľa premiéra sa pacient cíti lepšie. Zdá sa, že je u neho priebeh ochorenia ľahší. V nemocnici zakázali návštevy.

Pellegrini ubezpečil, že pacient nenavštívil urgentný príjem v UNB a že ide sekundárny prenos ochorenia. Pacient sa zrejme nakazil od svojho syna, ktorý navštívil Benátky, avšak ten nevykazuje žiadne príznaky ochorenia.

V piatok bude mimoriadne zasadať krízový štáb. Momentálne sa podľa predsedu vlády robí anamnéza, kde sa pacient pohyboval, čo robil, s kým prichádzal do styku a či sa prípadne zúčastňovať hromadných verejných podujatí. Aj na základe toho sa na krízovom štábe určí ďalší postup.

Ochorenie sa prejavuje najmä kašľom, dýchavičnosťou, horúčkou, zápalom pľúc, v prípade komplikácií môže skončiť úmrtím. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu je dva až 14 dní, priemerne šesť dní. Nový koronavírus sa prenáša z človeka na človeka.

Na vírusové ochorenie COVID-19 neúčinkujú antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje. Liečba je symptomatická. U ľudí infikovaných novým koronavírusom sa začala podporná liečba bežne dostupnými liekmi, ktorá zmierňuje príznaky infekcie, približuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Zdroj: cas.sk 

Foto: Koosha Mahshid Falahi/Mizan News Agency via AP

ZANECHAŤ ODPOVEĎ