V Žiline bol zapísaný nový slovenský rekord: vaječná omeleta zo 718 vajec

0
4568
V Žiline sa usmažila najväčšia omeleta.

Od roku 1996 sa druhý októbrový piatok vedie aj ako svetový deň vajec. Preto sa občianske združenie NOBIS PROSPERE rozhodlo v piatok 12. októbra 2018 upiecť najväčšiu vaječnú omeletu.

Hlavnú surovinu – vajíčka – dodal generálny partner spoločnosť BABIČKIN DVOR, a. s., z Veľkého Krtíša. Už vo štvrtok doviezli do Žiliny 1000 vajec, z ktorých sa na túto známu dobrotu použilo 718 kusov. Okrem vajec sa do omelety zamiešali aj jarná cibuľka, paprika, samozrejme, soľ a korenie. Smažilo sa na rastlinnom oleji, ktorý sa zohrial na panvici s priemerom 1,15 m. Na celý priebeh dozerali naslovovzatí odborníci – šéfkuchári Roman Pekný a Michal Milec, ktorí sa do prípravy a smaženia aj zapojili.

Vydarená akcia sa začala pred OC Max na Solinkách o 15. hodine krájaním zeleniny a rozbíjaním vajec. Samotné smaženie omelety trvalo viac ako jeden a pol hodiny. Rekord – najväčšiu omeletu na Slovensku – potvrdil komisár Igor Svítok z certifikovanej organizácie Slovenské rekordy.

Pri ochutnávke omelety, ktorej sa zúčastnili obyvatelia Žiliny aj širšieho okolia, poďakoval Patrik Groma, jeden z organizátorov, všetkým, ktorí sa na rekorde podieľali a podujatie ukončil výzvou: „Kto spraví omeletu z viac ako 719 vajec?“

ZANECHAŤ ODPOVEĎ