Žilina je opäť jednotkou – má najmodernejšie verejné osvetlenie na Slovensku

0
2207
Nové smart verejné osvetlenie v Žiline.

Tlačová správa

Žilina 30. november 2018 – Žilina ukončila modernizáciu verejného osvetlenia, ktorá prebiehala od augusta 2017 do novembra 2018. Vymenilo sa 3 198 svietidiel a 2 060 stožiarov je s možnosťou diaľkového ovládania, čím sa Žilina stala najmodernejším mestom na Slovensku. Počas rekonštrukčných prác sa tiež vymenilo 50 nových rozvádzačov, ktoré umožňujú ovládať svietidlá a sú pod dohľadom centrálneho dispečingu. Zrealizovalo sa viac ako 71 kilometrov ručných výkopov.

Verejné osvetlenie sa vymenilo v uliciach na sídliskách Hájik, Solinky a Hliny, zmodernizované osvetlenie osvetľuje tiež cesty na Bôriku, v Starom meste a hlavné ťahy. Druhá etapa modernizácie verejného osvetlenia plynulo nadviazala na prvú, počas ktorej sa zrekonštruovalo osvetlenie na sídlisku Vlčince a v časti Malá Praha. Celkovo sa na tento účel preinvestovalo počas 16 mesiacov približne 7,86 mil. eur.

Modernizácia bola podľa primátora Žiliny Igora Chomu potrebná, osvetlenie bolo už technicky zastarané a miestami sa rozpadávalo. Dnes už budú obyvateľom týchto miestnych častí svietiť na cestu a chodníky nové LED svietidlá s vysokou účinnosťou a dlhou životnosťou. „Podarilo sa nám vybudovať dokonca úplne nové verejné osvetlenie na Veľkomoravskej ulici a Hlinskej ulici, kde sa osvetlil dlhý peší chodník od veľkogaráží po Váhostav a po novom svieti tiež dlhodobo neosvetlený chodník Na Malý Diel v smere od Bôrika a Univerzitná ulica. Kompletne nanovo vysvietená je i Rosinská cesta,“ uviedol žilinský primátor Igor Choma.

Mesto ušetrí vďaka novým svetlám ročne približne 60 percent nákladov. Úspora sa týka nielen nákladov na spotrebu elektrickej energie, ale aj nákladov na údržbu. Ušetrené prostriedky tak bude môcť samospráva opäť investovať do zlepšenia a rozšírenia verejného osvetlenia v ďalších častiach mesta.

Barbora Zigová, hovorkyňa mesta
Foto: mesto Žilina

Žilina dokončila modernizáciu verejného osvetlenia.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ