V Žiline padol unikátny rekord

0
1080
Tu sme prekonali magickú 600-ku.

Kniha slovenských rekordov eviduje množstvo rekordov s prípravou či organizovaním varenia gulášov a iných delikates. V Žiline sa v sobotu 6. októbra partia nadšencov pod vedením viceprimátora Patrika Gromu rozhodla prekonať rekord vo varení guláša z hovädzích líčok. Doteraz platný rekord bol zaznamenaný v Galante, kde v auguste 2017 uvarili a vydali 557 misiek gulášu, každá mala objem 0,33 litra.

Guláš, ktorý sa pripravoval v Žiline, sa varil počas Seniorských olympijských hier konaných v areáli letného kúpaliska Mestskej krytej plavárne v Žiline. Propagátormi tejto delikatesy – gulášovej špeciality boli viceprimátor Patrik Groma, mestský poslanec Dušan Dobšovič a aktivisti Eva Lajčáková, Ľuboš Majer, Patrik Martaus a Juraj Jurišta s priateľmi. Na plavárni bolo v sobotu rušno už od šiestej hodiny. Čistila sa cibuľa, zemiaky, cesnak, krájali sa paradajky či paprika a pripravovali sa ďalšie dôležité ingrediencie. Tou podstatnou boli hovädzie líčka z mäsiarstva Čička na Bulvári.

Hovädzie líčka sú glejovitého charakteru. Glej obsahuje vysoký podiel kolagénu, ktorý prospieva pokožke. Konzumáciou líčkového gulášu sa najete do krásy. Pri kúpe tohto mäsa si treba vybrať kvalitného dodávateľa a tiež počítať s vyššou cenou.

Patrik Groma ako hlavný organizátor vyjadril svoju spokojnosť a poďakovanie: „O 11.00 hod. bol guláš vo všetkých šiestich kotloch uvarený. Pochutnalo si na ňom takmer 400 ľudí, ktorí neváhali kvôli tejto delikatese ísť aj na dupľu. Vydalo sa nakoniec neuveriteľných 781 porcií a môžem hrdo povedať, že guláš sa minul do poslednej kvapky a Žilina má ďalší rekord. Túto jeseň chceme pokoriť ešte ďalšie rekordy. Nechajte sa prekvapiť, ktoré to budú, méty máme vysoké.

Veľké ďakujem za podporu patrí:
Eve Lajčákovej z Vlčiniec s rodinou, Ľubošovi Majerovi zo Soliniek, Jurajovi Jurištovi z Hájika s priateľmi, Dušanovi Dobšovičovi z Vlčiniec s priateľmi, šéfkuchárovi Petrovi Matimu s priateľkou Katkou Hodásovou, Soni Šutekovej, Vladislavovi Harčárovi, Ingrid Dolníkovej (všetci mesto Žilina), Vladimírovi Čičkovi z mäsiarstva Čička na Bulvári, Milanovi Kaľavskému zo spoločnosti ALL MEDIA, Márii Židekovej z Bytčice, Anne Niníkovej z Vrania, Mariánovi Muráňovi z Vlčiniec, Dodovi Koberovi, Patrikovi Martausovi, dobrovoľníčkam Miške, Peti, Dominike, priateľom seniorom z denných centier a všetkým dobrým jedákom, ktorí nám pomohli všetko spapkať.“

-vepo-, foto: Marián Muráň, archív PG

Posledná, „rekordná“ miska líčkového guláša.
Pod kotlami sa kúrilo od skorej šiestej hodiny.
Priebežné zisťovanie kvality vareného guláša.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ