Cyklistická infraštruktúra v meste sa rozširuje

0
1866
Cyklistická infraštruktúra
Cyklistická infraštruktúra v meste sa rozširuje.

Tlačová správa

Žilina 1. 12. 2017 – Mesto Žilina a Nadácia Kia Motors Slovakia skvalitnili projektom na podporu cyklodopravy súčasný stav parkovacích kapacít určených pre bicykle. Nadácia Kia Motors Slovakia podporila projekt sumou 13 620 eur, mesto Žilina sa na projekte podieľalo sumou 2 330 eur.

V mesiacoch september – november 2017 realizovalo mesto Žilina projekt, ktorým sa doplnila existujúca cyklistická infraštruktúra o nové prvky. K existujúcim cyklostojanom na území mesta pribudlo ďalších 84. Zvýši sa tak komfort pre cyklistov, ktorí majú problém zaparkovať na rôznych miestach v Žiline. Výber lokalít realizovali pracovníci Mestského úradu v Žiline v spolupráci s OZ Mulica. Aktuálne nájdete v meste Žilina viac ako 450 cyklostojanov.

Okrem bežných stojanov určených na parkovanie bicyklov sa v rámci projektu osádzajú aj servisné stojany, ktoré sú určené na drobnú opravu bicykla, príp. na hustenie kolies. Tie sú umiestnené na Stanici Žilina-Záriečie a tiež pred Mestským úradom v Žiline. Servisné stojany sú odolné voči bežnému poškodeniu, na ich deštrukciu by bola potrebná hrubá sila. Ide o bežne dostupné servisné stojany, ktoré môžeme vidieť najmä v zahraničí a postupne sa stávajú štandardom väčšiny európskych miest.

Slovenskou novinkou sú „bikeboxy“, ktoré sú určené pre bezpečnú úschovu bicyklov. „Bikeboxy“ takéhoto typu sú inštalované v našom meste ako jediné na Slovensku. Ide o box, ktorý je vyrobený z oceľovej konštrukcie a je zabezpečený kvalitným zámkom. Je odolný voči vlámaniu a spĺňa súčasné požiadavky na zaisťujúcu úschovu. Občania budú mať možnosť bezplatne si odložiť bicykel pred Mestskou krytou plavárňou Žilina, kde sa inštalovali 3 tieto boxy. Každý pre dva bicykle naraz. Bikeboxy sú vybavené elektronickým zámkom, ktorého manipulácia je jednoduchá. Služba je bezplatná a úschova je obmedzená na maximálne 8 hodín. Primárne sú určené pre návštevníkov plavárne počas celého roka.

Projekt bol podporený Nadáciou Kia Motors Slovakia vo výške 13 620 eur.
Mesto sa na projekte podieľalo sumou 2 330 eur.

Mesto Žilina
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ