Modernizácie župných mostov prebiehajú vo všetkých regiónoch

0
1759
Práce na moste vo Varíne.
Cestári začali s prácami aj na moste vo Varíne.

Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Žilina 24. október 2017 – Žilinský samosprávny kraj ako správca ciest a mostov II. a III. triedy pokračuje aj na jeseň v rekonštrukciách na viacerých miestach Kysúc, Horného Považia, Turca, Oravy a Liptova. Najnovšie práce začali na obnove mosta vo Varíne v smere na Nezbudskú Lúčku, ktorý prejde komplexnou opravou a vedľa neho župa vybuduje i jedinečnú lávku pre cyklistov a chodcov. „Túto rekonštrukciu sme pripravovali dlhodobo, preto som rád, že sme úspešne ukončili verejné obstarávanie, podpísali zmluvu so zhotoviteľom a práce začali. Most bol postavený ešte v roku 1925, v dnešnej premávke je veľmi úzky a neprejdú ním súčasne dve autá. Preto ho rozšírime a vytvoríme aj samostatný bezpečný priechod pre peších, mamičky s kočiarmi a športovcov, ktorí túto trasu využívajú ako prístup na Vodné dielo či priamo do centra Žiliny alebo naopak v smere na hrad Strečno,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár.
   Súčasťou obnovy je podľa riaditeľa odboru dopravy ŽSK Ivana Mokrého nielen oprava nosnej konštrukcie a spodnej stavby, ale i výmena mostného povrchu. „Cesta má aktuálne šírku 4,8 metra, po rozšírení vytvoríme až šesťmetrový priestor pre vozidlá, na ktorý položíme nový asfalt. Lávku pre peších vybudujeme po ľavej strane mosta v smere na Nezbudskú Lúčku a bude mať 2,5 metra,“ informoval I. Mokrý. Do modernizácie župa investuje 343 785 eur. „Predpokladaná hodnota zákazky bola cez 400‑tisíc, vďaka transparentnému verejnému obstarávaniu sa nám podarilo cenu znížiť o 68‑tisíc eur, ktoré môžeme použiť na vyasfaltovanie ďalších potrebných úsekov na cestách v našom kraji,“ zdôraznil J. Blanár.
   Stavebný ruch vládne i v Kotešovej a cestári v týchto dňoch pracujú aj na rekonštrukciách mostov v Liptovskom Hrádku, kde obnovujú tzv. Petranský most ponad rieku Belá, v Turci v Sklabini a Dražkovciach a na Orave v obci Klin. Žilinská župa pripravuje tiež modernizáciu mostného objektu v Kysuckom Lieskovci ponad rieku Lodnianka. Za obmedzenia spojené s rekonštrukciami sa vodičom ospravedlňujeme a prosíme ich o zvýšenú opatrnosť v úsekoch, kde prebiehajú stavebné práce.


Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK
Foto: archív

Župa pokračuje v modernizáciách ciest i mostov II. a III. triedy vo všetkých regiónoch.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ