Erika Jurinová: „Ľudia chcú lepší život v Žilinskom kraji.“

0
2530
Erika Jurinová
Erika Jurinová kandiduje za predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja.

Erika Jurinová, rodáčka z Oravy, matka troch detí, povolaním stredoškolská učiteľka, tohto času predsedníčka Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny NR SR, kandiduje za županku Žilinského kraja. Ide o vyznanie mladej ženy z novej generácie politikov, ktorí chcú meniť spoločnosť, ale miesta „pri kormidle“ okupujú ľudia, ktorí sa motajú v politike od roku 1989 a nechystajú sa odísť. Po zvolení sa chce vzdať mandátu poslankyne a naplno sa venovať župe. Tvrdí, že súčasný župan zanedbal regióny.

Prečo kandidujete?
   Je mi ľúto, keď vidím, aký je náš kraj krásny a ako nedokáže využiť svoj potenciál. Rozhodnutie som prijala s presvedčením, že kraj musí patriť ľuďom a nie politickým spriaznencom. Ako matka 3 detí viem, čo je potrebné pre dôstojný život ľudí. Okrem toho, v Žilinskej župe rada zužitkujem svoje skúsenosti a zručnosti zo školy, ale najmä z Národnej rady, kde som bojovala za obyčajných ľudí v našich regiónoch.

Čo vás presvedčilo, aby ste vyzvali vo voľbách súčasného župana?
   Príbehy týchto ľudí. Zažívajú ťažké situácie. Majú problém uživiť svoje rodiny, nechcú, aby ich deti odchádzali študovať či pracovať do zahraničia, iní sa nevedia domôcť práva. Ľudia mi posielajú fotky rozbitých ciest, smutné príbehy z nemocníc a pýtajú sa ma, či sa s tým dá niečo robiť. Chcem, aby sa náš Žilinský kraj stal najlepším miestom pre život.

To znamená, že sú ľudia nespokojní s tým, ako vyzerá náš kraj?
   Žiaľ, áno. Sú sklamaní z toho, že sa na nich župa vykašlala. Trápi ich množstvo problémov, ktoré sa neriešili. Súčasný župan proste zanedbal život v regiónoch Žilinského kraja.
   Len nedávno vydala Európska komisia správu o Slovensku, v ktorej je uvedené, že na východe zomiera najviac novorodencov v Európe, že máme najväčšie regionálne rozdiely medzi bohatými a chudobnými regiónmi, že sme krajina ohrozená chudobou a za tento stav viní vládu aj VÚC‑ky. Župani, ministri a politici to neradi počujú. Lepšie sa hovorí o budovateľských úspechoch ako o problémoch. VÚC pritom rozhoduje podstatnou mierou o kvalite života ľudí i o tom, či budú mať v obci lekára alebo budú mamičky s deťmi cestovať k pediatrovi 50 kilometrov, či budú mať zubára, pohotovostnú zdravotnú službu, či budú mať seniori zabezpečenú starostlivosť i miesto v domove dôchodcov a či na to budú mať. Zaujíma ich, ako funguje prímestská doprava, ceny cestovných lístkov, vybavenie nemocníc, ale aj kvalita stredných škôl a ich učiteľov, platy, ale i kultúrne pamiatky, galérie, hrady a množstvo iných vecí.

Prečo sú hlavnou témou cesty?
   Ľudia predsa vidia, že pre súčasné vedenie kraja nie je prioritou opraviť kritické úseky ciest, po ktorých chodíme. No kvalitné cesty nie sú luxus, ale základ, aby sme prilákali do Žilinského kraja investorov, turistov a dali ľuďom prácu. Cesty sa musia budovať a opravovať podľa naliehavosti a nie podľa politickej príslušnosti. Paradoxom je, že ľudia u nás platia rovnaké dane a odvody ako v Rakúsku, no nevidíme to. Župy sa vraj problém nebezpečnej cesty zo Žiliny popod Strečno netýka, lebo je štátna. Je to hlúposť. Veď hrad nad ňou spravuje župa, no a práve hradné bralo ohrozuje dopravu pod ním. Keď spadne hrad, môžu byť desiatky mŕtvych. Výhovorky nie sú namieste, situáciu treba riešiť. Veď kraj minie za päť rokov odhadom jednu miliardu eur. Nepredstaviteľná suma. Za tie peniaze by sa dala župa pozlátiť.

Ľudí však nezaujímajú počas kampane sľuby…
   To je pochopiteľné. Pokiaľ si politik nevyhrnie rukávy a nepustí sa do riešenia problémov, v očiach občanov neuspeje. Preto staviam na svojej doterajšej práci. Podľa štatistík patrím medzi TOP 10 najaktívnejších poslancov. Predložila som množstvo zákonov na podporu rodín, sociálne slabých, nezamestnaných. A mám výsledky. Taká kauza Čistý deň. Síce to trvalo vyše roka a minister sa tváril, akoby sme si všetko vymysleli, výsledkom však je riadna rekonštrukcia zákona, čím uznal svoje pochybenia, vznesené obvinenia a odobratie akreditácie zariadeniu. Za veľkú vec tiež považujem úpravu dôchodkov pre starodôchodcov, kde sa vďaka mne rozšíril okruh upravovaných dôchodkov o ďalších 15 000. Alebo odstránenie nespravodlivosti pri vyplácaní vdovských a vdoveckých dôchodkov. Teraz úplne čerstvé víťazstvo, bol odsúhlasený zákon o ochrane obetí, o ktorý sme sa snažili päť rokov. Pre niekoho je to nepochopiteľné, že to toľko trvá, pre nás je to veľký krok vpred. Teda najmä pre obete, ktoré sa už domôžu svojich práv. Aj toto je znakom, že trpezlivá práca sa vypláca. A tú lepšie zvládajú ženy.

Ale čo konkrétne ste spravili pre náš región?
   Priamo v Žiline som riešila problém nevyplácania miezd. Zamestnanci sa nevedeli domôcť ani len vyplatenia príspevku z garančného fondu. Alebo zabezpečenie postelí do útulku či počítačov do o. z. pracujúceho s deťmi. A práve preto, že oveľa viac praktických vecí môžem dosiahnuť z pozícia kraja, sa uchádzam aj o post županky.

Aké riešenia ponúkate a čo iné prinesiete?
   Jednoduché a starostlivo pripravované s odborníkmi. Voláme ich „Program starostlivosti o ľudí v Žilinskom kraji“. Prinesieme zmeny v podobe konkrétnych riešení a krokov, ale najmä v prístupe k veciam z pohľadu ženy, matky, manželky. Mnohokrát, ak odišli otcovia a manželia za prácou ďaleko od svojich rodín, práve manželky a matky sú tie, ktoré musia „manažovať“ celú rodinu, jej fungovanie. Ženy vo svete vedú mnohé veľké firmy a sú úspešné. Sú citlivejšie, chápavejšie a ľudskejšie. A najmä sú oveľa menej náchylné na korupciu, to hovoria nielen prieskumy, ale najmä skúsenosti.

Máte šancu uspieť vo voľbách?
   Určite áno. Mám aktuálne najväčšiu podporu. Za moju kandidatúru sa postavilo OĽANO, SaS, KDH, NOVA aj OKS. Moje rozhodnutie podporili aj viaceré osobnosti z nášho kraja, miestne komunity, lídri spoločenstiev, občianske združenia, bežní ľudia – lekári, učitelia či remeselníci.

Ako vnímate rozhodnutie Igora Janckulíka nekandidovať za župana?
   Rozhodol sa netrieštiť hlasy voličov v našom kraji a tento jeho krok hodnotím ako veľmi zodpovedný. Je to dôležité gesto na ceste ku zmene.

Čo vám pomáha zvládať tieto náročné týždne pred voľbami?
   Moji najbližší, rodina. Všetky radosti aj starosti sa prežívajú ľahšie, ak máte zázemie, ktoré vás podrží. Sú úžasní, aj keď strádajú najviac. A, samozrejme, bez odhodlaných spolupracovníkov by sa to nedalo.

Ak sa stanete župankou nášho Žilinského kraja, čo urobíte ako prvé?
   Poďakujem všetkým. Ľuďom, rodine i Pánu Bohu. A ako som avizovala, vzdám sa poslaneckého mandátu a naplno sa začnem venovať nášmu kraju. Lebo Žilinský kraj si zaslúži správcu na 100 % úväzok.

Čo by ste povedali ľuďom v predvečer volieb? Má zmysel ísť voliť?
   Samozrejme. Terajšie vedenie je pri moci len vďaka nezáujmu ľudí. Pekne si tento nezáujem pestujú i ďalej, pretože im vyhovuje. Veď v posledných voľbách rozhodlo o výsledku len okolo 10 % všetkých obyvateľov, ktorí volili súčasného župana. Takže vyzývam ľudí, aby 4. novembra volili a premýšľali, komu zveria takmer miliardu eur na nasledujúcich päť rokov. Podľa našich informácií a prieskumov máme veľkú šancu vymeniť vedenie Žilinského kraja. Som presvedčená, že rozhodne pár hlasov. Sme doteraz najbližšie k tomu, aby voľby skončili úspechom. Iba spolu dokážeme zmeniť Žilinský kraj na najlepšie miesto pre život nás všetkých.

Foto: archív

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 10 - 11/2017.

Objednávateľ: Erika Jurinová, Nižná, dodávateľ: Business Corp, s. r. o., P. Mudroňa 1191/5, Žilina, IČO: 45 440085

ZANECHAŤ ODPOVEĎ