Škola symbolického života pre deti s kombinovaným postihnutím

0
4787
Špeciálna základná škola na Vlčincoch
V špeciálnej základnej škole pre deti so zdravotným postihnutím sa učí vyše sto žiakov.

Špeciálna základná škola vznikla pod názvom Osobitná škola v septembri 1990 a jej prvé sídlo bolo na Martinskej ulici v Žiline‑Vlčincoch. V súčasnosti sídli na Ulici Jána Vojtaššáka 13 a vedie ju od jej samého začiatku pani riaditeľka Mgr. Miroslava Jančová úspešných 27 rokov.

   Súčasťou školy je aj Špeciálna materská škola, Školský klub detí a Školská jedáleň, dielnička kovo, drevo a krajčírska, menšia telocvičňa, školská kuchyňa, kde sa aktívne zapájajú aj samotní žiaci do „zdravej stravy“ a pripravujú s kuchárkami rôzne nátierky. Nachádza sa tam aj Centrum špeciálno-pedagogického poradenstva. Špeciálna základná škola má 17 tried a Špeciálna materská škola má 4 triedy, v praktickej škole sú možné 2 odbory, a okrem rôznych činností, špeciálno‑pedagogickej starostlivosti, výchovno‑vzdelávacích procesov zabezpečuje prostredníctvom centra špeciálno‑pedagogického poradenstva tím odborníkov, a to: fyzioterapeuta, liečebného pedagóga, psychológa, logopéda, somatopéda a sociálnych pracovníkov. Celkovo má 55 zamestnancov a od septembra ju navštevuje cca 127 detí. Veľkou novinkou je aj prípravný ročník, ktorý je po prvýkrát v tomto školskom roku a zameraný je pre deti s narušenou komunikačnou schopnosťou.
   Škola je vnútorne diferencovaná v závislosti od stupňa mentálneho postihnutia žiakov v triedach od prvého po desiaty ročník a v štyroch oddeleniach školského klubu detí. Vzdelávací proces zabezpečujú učitelia a asistenti učiteľov. Všetci pedagogickí zamestnanci spĺňajú kvalifikačné predpoklady pre svoju prácu a sú odborne spôsobilí. Škola sa aktívne zapája aj do rôznych projektov, napr. ministerstva školstva, aj mesta Žiliny či Žilinského samosprávneho kraja, kde vďaka finančným dotáciám môžu zakúpiť rôzne učebné pomôcky a informačné technológie.
   Čo však je na škole najzaujímavejšie? Okrem dobrej lokality, dostupnosti do školy, spolupráci s inými školami aj zvláštnou školou v Ostrave, snahy riešiť všetky žiadosti detí, aby sa dostali do špeciálnej školy, je aj takzvaný SYMBOLICKÝ STROM ŽIVOTA, ktorý sa nachádza v chodbe. Na svojej stromčekovej hlavičke má lístie, ktoré raz pribudne a raz ubudne – a prečo je to tak? Pri slávnostnom otvorení každého školského roka každý nový žiak dostane drevený list, kde má napísané svoje meno a priezvisko s rokom nástupu do školy a počas celého obdobia je na stromčeku so Sovičkou, až dokým školu neopustí. Tieto krásne vyryté písmená ručne robí pani riaditeľka a pre postihnuté detičky je to ten najkrajší dar, na ktorý môžu spomínať vždy, keď budú potrebovať. Kto vie, pozná alebo má skúsenosti s podobnými detičkami, určite potvrdí, že práve takéto momentky sú pre nich najdôležitejšie.
   Pani riaditeľka má ešte veľa plánov, jedným z nich je aj veľká vízia, a to školu postupne modernizovať a rozšíriť triedy. Pevne verím, že táto vízia sa jej čoskoro splní a že vďaka jej pracovitosti, výsledkom a hlavne dobrému srdiečku si ju tí najmenší, ale aj rodičia detí budú vždy pamätať a aj vďaka nej sa aspoň čiastočne pohľad na nás „postihnutých“ zmení k lepšiemu.


Jana Filipová, poslankyňa MsZ Žilina
Foto: archív

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 9/2017.

Strom života
Na „strome života“ má každý žiak svoj list.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ