Neúnavní turisti v Žilinskom kraji absolvovali svoju prvú túru

0
2749
Žilinská župa uviedla do života najnovšiu publikáciu Neúnavní turisti v Žilinskom kraji
Žilinská župa uviedla do života najnovšiu publikáciu Neúnavní turisti v Žilinskom kraji.

Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Žilina 11. september 2017 – Príbehy 73 turistických klubov, historická i súčasná podoba turistiky, hory, prírodné krásy a láska k prírode. To všetko približuje najnovšia publikácia z dielne ŽSK s názvom Neúnavní turisti v Žilinskom kraji, ktorú v sobotu 9. septembra župa slávnostne uviedla do života v príznačnom prostredí Malej Fatry. Prezentácia knihy bola súčasťou tradičného Pamätného výstupu na Veľký Rozsutec na počesť Sv. Jána Pavla II. a symbolicky tak odštartovala jeho piaty ročník. „Som rád, že sme mohli túto unikátnu knižku predstaviť turistom práve v Terchovej, na mieste, kde sa začínajú cesty nejedného z nich. Náš Žilinský kraj ponúka na svojom pomerne malom území obrovské možnosti turistického vyžitia, preto je kniha celá venovaná turistom a ich celoživotnej záľube,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár, ktorý publikáciu uviedol do života symbolicky posypaním lístia a ihličia.

   Turistickému hnutiu v Žilinskom kraji sa podľa župana darí už viac ako sto rokov. „Tradície zaväzujú, preto si vážim všetkých, ktorí akýmkoľvek dielom prispeli k značeniu, budovaniu, udržiavaniu alebo propagovaniu turistických trás. Či už sú to kluby alebo jednotlivci, verím, že sa na stránkach tejto publikácie nájdu. Je to aj spôsob, akým im chceme za ich nadšenie a prácu poďakovať,“ zdôraznil J. Blanár. Pripomenul tiež, že zásluhou stoviek organizátorov turistických klubov a pochodov sa môže plameň horiaci v srdciach turistov udržiavať i naďalej. „A keď na prechádzkach po oravskej, kysuckej, turčianskej, liptovskej alebo žilinskej či bytčianskej prírode stretávam aj tých najmenších, nemám obavy o našich nasledovníkov,“ uzavrel J. Blanár.
   Kniha Neúnavní turisti je súčasťou série, ktorú Žilinská župa začala vytvorením publikácie Dobrovoľní hasiči v Žilinskom kraji mapujúcej dobrovoľné hasičské zbory a ich históriu vo všetkých regiónoch ŽSK. Stala sa druhou najkrajšou knihou o kraji a regióne za rok 2015. Župa spolupracuje aj na sérii ďalších kníh z histórie Žilinského kraja a jeho územia, obľúbené a odbornou verejnosťou oceňované sú publikácie Drotárstvo, veľká kniha o slovenskom drotárstve; Juraj Turzo, veľká kniha o uhorskom palatínovi; Gorali, veľká kniha o Goraloch Oravy, Liptova a Kysúc; Juraj Jánošík, veľká kniha o zbojníckom kapitánovi; Kelti, veľká kniha o Keltoch v Žilinskom kraji a Javorníky, veľká kniha o nemalom pohorí.


Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK
Foto: archív

Tradičný výstup na Veľký Rozsutec
Súčasťou bol i tradičný výstup na Veľký Rozsutec.
Kniha mapuje príbehy 73 turistických klubov
Kniha mapuje príbehy 73 turistických klubov, históriu i súčasnosť turistiky.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ