J. Blanár: Naše dejiny si vážime a bránime

0
1999
Hostia vzdali úctu padlým v SNP
Úctu padlým v SNP vzdali hostia počas regionálnych spomienkových osláv.

Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Strečno 28. august 2017 – Žilinský samosprávny kraj zorganizoval regionálne spomienkové oslavy 73. výročia Slovenského národného povstania pri pamätníku Francúzskych partizánov na vrchu Zvonica v Strečne. Aj za prítomnosti žilinského župana Juraja Blanára, veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku J. E. Christopha Léonziho, 1. tajomníka veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Alexandra Kutorkina si návštevníci v piatok 25. augusta uctili obete SNP pietnym aktom kladenia vencov. Najkrvavejšie boje povstania sa pred 73 rokmi uskutočnili aj v Žilinskom kraji, preto je dôležité si pripomínať tento významný medzník slovenskej histórie. „Slovenské národné povstanie ovplyvnilo životy nás všetkých i napriek tomu, že väčšina z nás vtedy ešte nebola na svete. Partizáni bojovali za slob

Pietna spomienka v Strečne
Pietna spomienka sa konala pri Pamätníku francúzskych partizánov v Strečne.
odu, demokraciu a našu budúcnosť. Pripomínať si odkaz jednej z kľúčových udalostí slovenských dejín je to najmenej, čo môžeme urobiť. Rozmýšľať musíme však aj nad tým, ako tento odkaz prenesieme ďalej a odovzdávame ho budúcim generáciám. Je našou povinnosťou im o udalostiach vojny rozprávať, zobrať ich na pamätné miesta a vysvetliť im, prečo bolo také dôležité vyhrať boj nad fašizmom a zabrániť jeho opätovnému zrodeniu,“ zdôraznil počas príhovoru J. Blanár.
   Podľa slov žilinského župana sa významné boje SNP odohrali práve v okolí Strečnianskej tiesňavy. „Padlo tu mnoho našich bojovníkov z oddielu 1. československej partizánskej brigády Milana Rastislava Štefánika, ale taktiež príslušníkov francúzskych partizánov. Pomník je vďakou a spomienkou na všetkých, ktorí bránili Slovensko pred nacistickými okupantmi a položili v tomto boji svoje životy. V Žilinskom kraji máme viac pomníkov ako obcí a miest, no často o ne nie je postarané tak, ako by sa patrilo. Postupne sa však veci menia k lepšiemu a mňa teší, že si naše dejiny ešte stále vážime a bránime,“ doplnil predseda ŽSK.


Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ