Žilinský kraj je líder v duálnom vzdelávaní

0
1800
Žilinská župa pripravuje odborný seminár
Žilinská župa pripravuje odborný seminár pre rozvoj duálneho vzdelávania.

Tlačová správa Žilinského samosprávneho kraja

Žilina 9. august 2017 – Podľa aktuálnych dát je Žilinská župa spomedzi všetkých krajov na Slovensku najúspešnejšia v zavádzaní systému duálneho vzdelávania do praxe. Prvenstvo si podľa prognóz udrží nielen od septembra tohto roka, ale rovnako aj v nasledujúcom školskom roku 2018/2019. „Odbor školstva vypracoval súhrnnú analýzu smerovania duálneho vzdelávania v našom kraji, na základe čoho jasne vyplýva, že sa v Žilinskej župe odborne vzdeláva najviac žiakov. Je to viac ako štvrtina študentov na celom Slovensku,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár s tým, že počet zapojených detí sa každoročne zvyšuje. „Tento rok by v rámci duálu malo študovať 744 žiakov a s nárastom v školskom roku 2018/2019 očakávame, že o rok bude zapojených až 1272 študentov,“ zdôraznil žilinský župan.
   Riaditeľka odboru školstva ŽSK Eva Rovňanová doplnila, že na začiatku spolupracovalo so strednými školami v systéme len sedem zamestnávateľov, dnes ich je 24. „Zvyšuje sa teda nielen záujem detí, ale rovnako firiem. Postupne sa rozšíril i počet odborov, v porovnaní s minulým školským rokom je nárast takmer dvojnásobný,“ priblížila E. Rovňanová. Do duálneho vzdelávania sa od septembra zapojí 25 odborov. Najviac zaplnených učebných miest je v odboroch zameraných na strojárstvo, elektromechaniku či telekomunikácie.
   „Aj napriek dobrým výsledkom je však potrebné na systéme duálneho vzdelávania naďalej pracovať. Chceme, aby sa zapojilo omnoho viac žiakov i spoločností, musíme preto diskutovať so zamestnávateľmi a dať im priestor navrhnúť, ako by sme podmienky mohli spoločne rozvíjať. Pripravujeme odborný seminár, počas ktorého nastolíme tieto témy a verím, že sa posunieme vpred a ako líder duálneho vzdelávania pôjdeme príkladom tiež ostatným krajom,“ dodal J. Blanár.


Lenka Záteková, hovorkyňa ŽSK
Foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ