Vtedy a dnes v Terchovej…

0
2619
Terchovská muzika
Terchovská muzika

Pekne vás vítame v kraji Jánošíka, bude vám vyhrávať Terchovská muzika… Tak znela prvá pieseň nultého ročníka Jánošíkových dní v Terchovej, ktorý sa konal v auguste v roku 1959, pod názvom Jánošíkovská Terchová – Krajské slávnosti piesní a tancov. Jánošíkove dni v Terchovej píšu svoju históriu už 55 rokov a práve pri tejto príležitosti zrealizovalo Krajské kultúrne stredisko v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja výstavu Vtedy a dnes v Terchovej.

   Vernisáž výstavy sa uskutočnila 3. augusta 2017 v priestoroch Makovického domu v Žiline a bola zároveň slávnostným otvorením medzinárodného festivalu. Živou pozvánkou na vernisáž i samotné terchovské slávnosti bola, ako inak, terchovská muzika, a to Terchovská muzika z Dolniakov, ktorá úspešne účinkovala i v obľúbenej televíznej folklórnej šou Zem spieva. Všetkých zúčastnených svojimi príhovormi pozvali na výstavu a tiež do Terchovej riaditeľ Úradu Žilinského samosprávneho kraja Pavol Holeštiak, starosta obce Terchová Jozef Dávidík, riaditeľka Krajského kultúrneho strediska v Žiline Soňa Řeháková a šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj. Vypustením symbolických 55 balónov do neba bol teda jubilejný 55. ročník Medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej slávnostne otvorený.
   Samotná výstava v Makovického dome v Žiline priblíži návštevníkom históriu a vývoj festivalu od jeho vzniku až po súčasnosť. Prostredníctvom archívnych novinových článkov zo súkromnej zbierky Vladimíra Križa, ale najmä prostredníctvom výpovedí ľudí stojacich pri prvotnej myšlienke založiť v Terchovej slávnosti, sa návštevníci budú môcť oboznámiť so začiatkami festivalu, pochopiť jeho vývoj a súčasnú štruktúru. Spomienky Gustáva Hanuliaka, Filipa Komačku a Jána Miha opisujú minulosť, no vyjadrujú aj vieru v budúcnosť Jánošíkových dní či terchovskej muziky, ktorá bola základom pre vznik festivalu a zostala základom až do súčasnosti. „Tieto slávnosti, to bol vždy sviatok. Aj teraz je. A to už nikto, nikto Terchovej nezoberie. Majú hocikde slávnosti, aj tie vozové sprievody už teraz. Ale Jánošíkove slávnosti sú len v Terchovej. A tu kľudne môže jedna muzika zaniknúť. Aj tak ďalšie dve vzniknú. Terchovská hudba, tá nezanikne, nikdy!“ Vyjadruje Filip Komačka svoju hrdosť na kraj Juraja Jánošíka. I Ján Miho, dlhoročný režisér a dnes hlava obľúbeného vozového sprievodu, opísal svoje pocity z „furmanskej opery“: „… pretože ten kôň, keď ide a tými podkovami po tej ceste klope a keď mu tie hrkálky a zvonce štrngajú, to je: prvé sú ráfy, druhé sú podkovy, tretie sú zvonce, štvrté máme muziku, piate máme spev a ešte aj ten rehot tých koní, to je koncert, ktorý nedá nikto iný dokopy, to dáme len my, v Terchovej. To je koncert nádherný, lebo každý ten voz hrá niečo samostatne, nie je to zladené, každý hrá svoje a to je tá paráda, ktorá je neopakovateľná. Aj teraz, keď o tom hovorím, mám zimomriavky…“
   Celú atmosféru výstavy dopĺňajú fotografie Milana Kosca, ktorý sa foteniu Jánošíkových dní venuje už veľa rokov.
   Návštevníci si výstavu Vtedy a dnes v Terchovej budú môcť pozrieť do 31. augusta 2017 v pracovných dňoch od 8. do 16. hodiny (po dohode so zamestnancami Krajského kultúrneho strediska v Žiline aj v iných ako uvedených hodinách).
   Výstavu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.


Mgr. Daniela Srnanková
Krajské kultúrne stredisko v Žiline
Foto: Milan Kosec
www.krkszilina.sk

Vtedy a dnes v Terchovej
Výstava Vtedy a dnes v Terchovej je inštalovaná v priestoroch Makovického domu v Žiline.
Vtedy a dnes v Terchovej
Vtedy a dnes v Terchovej.
55 balónov vzlietlo k oblohe
55 balónov vzlietlo k oblohe.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ