Výlet Stará Ľubovňa – Vyšné Ružbachy

0
2676
Výlet Stará Ľubovňa - Vyšné Ružbachy
Na výlete si zaspomínali aj pookriali.

ZO JDS Žilina

   Nad Starou Ľubovňou v severovýchodnej časti Spiša sa na vápencovom bralnatom vrchu vysokom 711 m vypína Hrad Ľubovňa. Táto kultúrna pamiatka bola cieľom našej prvej zastávky výletu. Hrad vznikol na rozhraní 13.  a 14.  storočia. V čase svojho vzniku sa zaradil do systému pohraničných hradov na severe Uhorska. Okrem toho zabezpečoval dôležitú obchodnú cestu prechádzajúcu dolinou rieky Poprad do Poľska. V minulosti sa preslávil stretnutiami korunovaných hláv, ukrývaním poľských korunovačných klenotov a väznením Mórica Beňovského, šľachtica, cestovateľa a kráľa Madagaskaru. Najvýznamnejšia udalosť v dejinách hradu sa odohrala v roku 1412, keď tu panovníci Uhorska a Poľska podpísali dohodu o mieri. V zachovanej časti hradu sa nachádza múzeum, súčasťou ktorého sú: historická expozícia, expozícia dobového nábytku a chladných zbraní a expozícia zoznamujúca návštevníkov so životom a rodokmeňom posledných majiteľov hradu – rodu Zamoyských. Spestrením programu na hrade bolo predstavenie výcviku operených dravcov a sov, s ktorým sa predstavili študenti Strednej lesníckej školy z Banskej Štiavnice.

Uvedomili sme si, akú krásu máme u nás doma na Slovensku.

   Z hradu sme sa postupne presunuli do skanzenu v podhradí, ktorý prezentuje súbor stavieb ľudovej architektúry, ako sú obytné domy, hospodárske stavby, sezónne poľné obydlia, sakrálne stavby a technické pamiatky. Pri ich prehliadke sme mali pocit, akoby sa na chvíľu zastavil čas. Akoby si ich majitelia len niekam na chvíľu odbehli.
   Po návšteve Starej Ľubovne, trochu unavení, ale nasýtení históriou, sme sa autobusom presunuli do kúpeľov Vyšné Ružbachy, aby sme si oddýchli, vykúpali sa v liečivej vode a pookriali i na tele. V popoludňajších hodinách sme sa vybrali domov do Žiliny. Na našom zájazde nás sprevádzal Mgr. Michal Macháč. Aj touto cestou mu ďakujeme za jeho fundované informácie. Opäť sme si uvedomili, akú krásnu prírodu a aké krásne kultúrne hodnoty máme u nás doma na Slovensku.
   Na tomto zájazde sa v utorok 4. 7. 2017 stretlo 55 členov ZO JDS Žilina, ktorí spolu prežili jeden pekný deň. Nebol čas na smútok a pocity samoty. Veď keď je duša veselá, tak starosti a problémy idú bokom, v každom veku a v tom dôchodcovskom dvojnásobne.

Je čas dovoleniek. V júli sú preto naše kancelárie zatvorené.
Cieľom dovolenky je dobre si oddýchnuť a načerpať novú energiu a silu do ďalších dní. Preto je v podstate jedno, či budete pri mori, v kúpeľoch, v horách alebo doma na chalupe. Podstatné však je, aby ste sa vrátili oddýchnutí, plní nových príjemných zážitkov a poznaní. Želám vám, aby ste sa plní životného nadšenia vrátili späť domov k svojim. Všetko toto želám aj tým, ktorí vás budú sprevádzať a spríjemňovať vám tieto dni oddychu.

Myšlienka na záver
   „Dobrí priatelia sú ako hviezdy. Aj keď ich nevidíš, vieš, že existujú.“

Zostávam s pozdravom a s úctou
Alžbeta Vítová, predsedníčka ZO JDS Žilina
Foto: archív ZO JDS Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ