Letné kultúrne osvieženie

0
2204
Žilinské kultúrne leto
Žilinské kultúrne leto ponúka zaujímavý program

Zabaviť sa a pookriať môžeme do konca septembra

Žilinské kultúrne leto patrí medzi tradičné podujatia Žiliny. Organizátori pri jeho príprave myslia nadomácich aj „cezpoľných“ návštevníkov mesta, na deti, študentov, dospelých i seniorov. Každý, kto v priebehu leta prechádza mestom, si môže vychutnať kultúru histórie i súčasnosti. V programe je však venovaný priestor aj zdraviu a životnému štýlu. Podrobnosti si môžete pozrieť na www.kulturneleto.eu.

   V Žiline sídli niekoľko kultúrnych inštitúcií, ktoré prinášajú do mesta umenie počas celého roka: Štátny komorný orchester, bábkové divadlo, Považská galéria umenia, Stanica Žilina‑Záriečie, Považské múzeum, krajská knižnica. Mesto Žilina je zriaďovateľom mestského divadla – je to jediné divadlo na Slovensku, ktorého zriaďovateľom je samospráva. K divadlu patrí nielen mladý činoherný súbor, ale aj Folklórny súbor Rozsutec a Dychová hudba Fatranka. K divadlu organizačne patrí aj Rosenfeldov palác, ktorý za necelý rok svojej pôsobnosti realizoval niekoľko výstav, workshopov, koncertov a odborných prednášok. Zaujímavým projektom je Genius Loci Žilina, ktorý umožňuje nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí stojacich za tvorbou kultúrneho a spoločenského života v Žiline. Zachytáva výpovede osobností a komunít s cieľom prinášať na povrch rôzne aspekty života v Žiline a zamerať sa na jeho fenomény. Odkrývanie týchto súvislostí prináša nové pohľady a pomáha utvárať povedomie o živote v našom meste a uvedomovanie si jeho špecifického charakteru – jeho genius loci.
   Žilina ponúka priestor počas roka aj niekoľkým významným festivalom. Allegretto Žilina je medzinárodný festival klasickej hudby, ktorý sa koná každoročne v apríli. Jeho hlavným poslaním je prezentovať umelcov z rôznych krajín vrátane Slovenska, ktorí sú laureátmi najrenomovanejších svetových súťaží, pričom mnohokrát ide aj o debutové vystúpenia. Hudba sveta je medzinárodný festival najlepších world music kapiel v rámci dvojdňového podujatia v Žiline. Bábková Žilina je festival slovenských profesionálnych bábkových produkcií kamenných i nezávislých bábkových divadiel. Fest Anča je medzinárodný festival animácie a jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka. Jeho cieľom je zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať o rôznych podobách animácie. Kiosk – festival nového divadla a tanca. Voce Magna – medzinárodný festival zborového umenia Žilina. Žilinský literárny festival – plný literatúry, čítaní a diskusií s autormi o ich tvorbe. Hory a mesto – medzinárodný filmový festival horského filmu a dobrodružstva, multimediálne prezentácie zahraničných aj domácich hostí, prehliadka filmov z celého sveta. Bratislavské jazzové dni v Žiline – festival, ktorý sa po rokoch vrátil na žilinské pódiá. Mesto Žilina podporuje všetky festivaly nielen prostredníctvom grantového systému, ale poskytuje súčinnosť a spoluprácu aj pri organizácii a technickom zabezpečení.
   „V Žiline je veľký potenciál a dobrá klíma pre rozvoj kultúry. Je to vďaka komunite ľudí, ktorí robia to, čo majú radi, robia to veľmi dobre, navzájom spolupracujú a pomáhajú si. Som rada, že odbor kultúry je aktívnou súčasťou tejto komunity,“ potvrdila Mgr. Ingrid Dolníková, vedúca odboru kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu Žilina.
   Letnú sezónu aj v tomto roku obohacuje množstvo kultúrnych podujatí, ktoré sú pripravené pre obyvateľov aj návštevníkov mesta. Žilinské kultúrne leto tradične otvoril už 10. ročník medzinárodného festivalu animovaného filmu Fest Anča, ktorý mesto podporuje v spolupráci so Stanicou Žilina‑Záriečie. Pre milovníkov letného kina ponúka Telka v meste každý piatok a sobotu na Námestí Andreja Hlinku filmy pre náročných, ale aj najmenších divákov. Po roku na Mariánske námestie opäť zavíta Bažant Kinematograf – originálny kočovný typ open air kina. Počas piatich večerov sa premietne kolekcia ­celovečerných slovenských a českých filmov. Súčasťou letných projekcií je aj utorkové letné kino na Stanici Žilina-Záriečie. Netradičný zážitok si môžete vychutnať aj v záhrade ­Rosenfeldovho paláca, kde sa v auguste premietne film Zväčšenina/Blow‑Up (M. Antonioni, 1966), jedna z Antonioniho klasík s lektorským úvodom Alfréda Vyšného.
   Leto na námestiach patrí hudobnej a tanečnej produkcii. Na Mariánskom námestí je to tradičný cyklus koncertov s názvom Mariánske leto.    A prvého septembra večer známy event Záverečná určený najmä študentom vracajúcim sa z prázdnin. Pôjde opäť o podmanivé stretnutie spolužiakov so skladbami kapiel Papyllon, King Shao­lin a Hudba z Marsu. Pre milovníkov dychovej hudby sú tu každú stredu v Sade SNP známe dychové hudby zo Žiliny a okolia.
   Okrem hudobných zoskupení sa predstaví aj tanečná skupina Buras z Lotyšska, medzinárodný hosť Žilinského kultúrneho leta.
   Samozrejme, počas leta nebudú chýbať ani tradičné podujatia. Už štvrté Žilinské kultúrne leto prináša obyvateľom a návštevníkom mesta podujatie s názvom Tvorivé remeselné dielne, kde si na Mariánskom námestí môžete pozrieť šikovné ruky remeselníkov, ktorí udržiavajú tradície našich predkov. Podujatie si ­našlo svojich fanúšikov medzi deťmi aj dospelými, predovšetkým možnosťou vyskúšať si jednotlivé remeslá a odniesť si spomienku vo forme vlastného výrobku. Radšej raz skúsiť, ako stokrát počuť.
   Stredoveký deň, ktorý oslavuje 10. ročník, patrí k významným podujatiam Žilinského kultúrneho leta. Ľudové umelecké remeslá je podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zahraničia. Svoje umenie predstavia napríklad drotári, rezbári, keramikári, kováči, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných ­nástrojov a mnohí ďalší. Súčasťou je kultúrny program s vystúpeniami folklórnych tanečných a speváckych súborov. Podujatie organizuje občianske združenie Tradičné ľudové umelecké remeslá. V septembri sa na Nám. Andreja Hlinku uskutoční 14. ročník Žilinského dňa zdravia. Mottom podujatia je Zdravie, krása a vitalita. Počas dňa budú organizátori osvetovou činnosťou upozorňovať na civilizačné choroby a ponúkať zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom budú ukážky rôznych druhov cvičenia.

V Žiline je veľký potenciál a dobrá klíma pre rozvoj kultúry.
Ingrid Dolníková, vedúca odboru kultúry

   V rámci pestrého kultúrneho programu sa uskutoční Žilina International Jazz Contest, džezová súťaž z dielne mesta Žilina. Je určená pre mladé kapely a zoskupenia s hudobníkmi do 30 rokov zo všetkých krajín. Na základe zaslaných nahrávok vyberie porota štyroch semifinalistov, ktorí budú pozvaní na vystúpenie vo finále koncom septembra v Žiline, kde sa predstavia porote s 50‑minútovým programom. Víťaz získa okrem finančnej ceny aj príležitosť vystúpiť na Bratislavských jazzových dňoch v Žiline.
   Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Na festivale sa zúčastňujú kluby senio­rov z blízkeho a širšieho okolia Žiliny i zo zahraničia, medzi ktorými sú folklórne súbory, spevácke zbory, recitátori a heligonkári. Cieľom festivalu je touto cestou zapojiť senio­rov do aktívneho kultúrneho života, aby nestratili záujem o kultúrne a spoločenské dianie. Žilinské kultúrne leto ukončí svoj program Primátorským dňom, na ktorom bude žilinská samospráva otvorená ešte viac širokej verejnosti. Pre verejnosť je počas Primátorského dňa pripravený bohatý program plný kultúry a športu. Návštevníci si budú môcť pozrieť žilinskú radnicu, Burianovu vežu či priamo vstúpiť do kancelárií Mestského úradu v Žiline. Počas celého dňa budú verejné diskusie s primátorom, do ktorých sa môžu zapojiť „malí i veľkí“. Na Radnici mesta Žilina bude primátor diskutovať so seniormi i členmi Žilinského mládežníckeho parlamentu. Do verejnej diskusie s primátorom sa môžete zapojiť aj v kaviarni Mestského divadla Žilina. Pre žiakov základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Pestrý kultúrny program, na ktorom sa predstaví množstvo kapiel, zažijete popoludní na Mariánskom námestí. Na celý program Primátorského dňa je vstup voľný.


Milan Kaľavský
Foto: TIK, mesto Žilina

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 7 – 8/2017.

Predstavenia lákajú...
Predstavenia lákajú množsto starších i mladších divákov
Opäť je živo.
Tento rok je opäť živo.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ