Kam s rodinou vo voľnom čase

0
2696
Budatínsky park
Peši alebo na bicykli popri Váhu zo Strečna na Vodné dielo Žilina, až do parku Budatínskeho hradu, kde sa často konajú rôzne kultúrne podujatia.

Spoznávajme okolie Žiliny s Branislavom Delinčákom

Leto je už v plnom prúde a práve toto je obdobie, kedy nás to najviac láka von na výlety, do prírody. Veľakrát si plánujeme dovolenky v zahraničí alebo cestujeme do vzdialenejších častí Slovenska, a pritom zabúdame, že Žilina je mesto, v okolí ktorého sa nachádza množstvo krásnych a zaujímavých miest na výlet. Ak hľadáte program na víkend alebo slnečné prázdninové popoludnie, mám pre vás pár tipov, kam v našom okolí môžete zobrať svoje ratolesti a pripraviť im pekný program.

   Okrem povolania poslanca mestského zastupiteľstva som aj otcom troch detí, a tomuto najobľúbenejšiemu povolaniu sa venujem už takmer 7 rokov. Často s vami zdieľam politické témy, ale teraz by som sa s vami rád podelil aj o tie súkromné. Voľný čas strávený s rodinou je pre mňa TOP spôsob odreagovania sa od každodenného stresu a zaťaženia. Každý, kto má deti, asi vie, o čom hovorím 🙂 . Naše deti sú veľmi aktívne a svokra „s nadsázkou“ a humorom hovorieva, že nás doma páli podlaha, lebo stále niekam musíme ísť. S manželkou sa deťom snažíme vymyslieť program, ktorý im „dá čo najviac“ psychicky aj fyzicky. Tu v okolí krajského mesta Žilina máme šťastie, že nemusíme dlho cestovať ani platiť drahé vstupenky, keď chceme stráviť deň s rodinou v prírode alebo navštíviť kultúrne podujatia.
   Tie sa veľmi často konajú napríklad v krásnom areáli Budatínskeho parku pri sútoku riek Váh a Kysuca. Ruku na srdce, kedy ste sa tam boli pozrieť naposledy? Okrem rekonštrukcie samotného hradu pribudli ďalšie novinky. Na terase priamo na hrade je otvorený bufet, kde si môžete dať kávu, čaj alebo kúpiť niečo malé pod zub. V priestrannom udržiavanom parku sa deti vyšantia či je leto, alebo zima, za pekného počasia si navyše môžete prestrieť deku a urobiť si rodinný piknik. Počas spomínaných kultúrnych podujatí, či už sú to divadelné alebo hudobné predstavenia, tu nechýbajú stánky s občerstvením alebo s produktmi ľudovej tvorby.

Trasa na novú vyhliadku Terchovské srdce je nenáročná, vhodná aj pre rodiny s malými deťmi.

   Ak patríte medzi milovníkov cyklistiky a vediete k tomu aj svojich potomkov, určite s nimi vyskúšajte novú nenáročnú cyklotrasu od Budatínskeho hradu až na Vodné dielo Žilina. Moja manželka na ňu nedá dopustiť a zvládne ju aj naša 4‑ročná dcéra, ktorá je cyklista začiatočník. Jazda popri koryte Váhu má svoje čaro najmä podvečer pred západom slnka. Na vodnom diele sa s deťmi vždy musíme zastaviť na sladkú alebo slanú odmenu a naprázdno neostaneme ani my dospelí – popri vodnej ploche sa nachádza viacero prevádzok s občerstvením a už dávno tu neponúkajú len kofolu. Športovo‑relaxačný areál pri vodnom diele je ideálny tak na aktívny, ako aj pasívny oddych. Naše deti milujú najmä detské ihrisko, ktoré je urobené veľmi originálne.
   Ak ste športovo zdatnejší, určite zvládnete na bicykloch prejsť až do Varína, za ktorým vás poteší lákadlo pre deti všetkých vekových kategórií – Koliba Panoráma. Pohľad na rieku Váh ako na dlani a majestátne sa týčiaci hrad Strečno je doslova dych berúci. Táto scenéria polahodí každému oku. Všetky deti sa potešia zvieratkám, ktoré tu chovajú. Za skvelé považujem, že deti s rodičmi sa k nim môžu dostať úplne blízko a pozorovať ich v prirodzenom prostredí. Okrem prasiatok, kačiek či pávov tam nájdete dokonca aj pštrosa. Koho omrzia zvieratká, určite za zabaví na ihrisku s preliezačkami, šmykľavkou alebo retiazkovým kolotočom. A koliba by nebola kolibou bez chutných bryndzových halušiek a iných tradičných pochúťok, ktoré vám naservírujú tak vnútri, ako aj v altánku, kým sa neposedné deti hrajú. Areál je, samozrejme, dostupný aj autom.
   Keď sa nám nechce ísť ďaleko z mesta, ale zároveň sa chceme trošku rozhýbať, vyberieme sa na nenáročnú prechádzku na Straník. Zaparkujeme v Zástraní a pokračujeme po turistickom chodníku nad kostolom smerom do lesa. Do hodiny sme aj s deťmi hore (ja, samozrejme, najmladšiu nesiem „na koníkovi“, to musí byť 🙂 ) na kopci s najkrajším výhľadom na hrebeň Malej Fatry, Terchovskú dolinu, Žilinu až po Javorníky. Keďže tu minulý rok pribudla nová turistická vyhliadka – prístrešok a lávka – máme si kde sadnúť, oddýchnuť si a občerstviť sa. Táto vyhliadka je krásne architektonicky vyriešená a je pýchou celého Straníka. Radi sa v nej usadíme a sledujeme rogalistov a paraglajdistov, ako sa spúšťajú dole kopcom, a potom si len tak plachtia vzduchom. Už niekoľko rokov zbieram guráž sa k niekomu z nich pridať, ale zatiaľ som nenašiel dosť odvahy.
   Nedá mi v tipoch na výlety nespomenúť obec Terchovú. Každý Žilinčan asi vie o možnostiach turistiky, cyklistiky alebo wellness vo Vrátnej doline. No nie každý už navštívil v Terchovej na vrchu Oblaz modernú rozhľadňu Terchovské srdce spolu s náučným chodníkom, ktorý k nej cez les vedie. Chodník pomocou informačných tabúľ učí nielen našich najmenších o rastlinách, živočíchoch a krásnej prírode, ktorá nás obklopuje v Národnom parku Malá Fatra. Nová rozhľadňa bola otvorená v roku 2015 a je vysoká až 30 metrov. Výhľad zhora na celú Terchovskú dolinu a okolie je naozaj neskutočný. Trasa k vyhliadke je veľmi dobre zvládnuteľná aj pre rodiny s malými deťmi, takže sa určite oplatí vybrať sa sem.

Mgr. Branislav Delinčák
Mgr. Branislav Delinčák

Prajem vám všetkým veľa príjemných chvíľ so svojimi blízkymi, veselé prázd­ninové zážitky s deťmi a veľa pekných výletov v našom Žilinskom kraji.
 
 
 
 
 


Mgr. Branislav Delinčák, poslanec MsZ v Žiline
Foto: http://zilina-gallery.sk, pmza.sk

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 7 – 8/2017.

Straník
Zo Straníka je vždy čo obdivovať.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ