Vyhodnotenie súťaže „Do práce na bicykli 2017“

0
2172
Víťazný tím v kategórii najvyšší počet najazdených kilometrov.

Tlačová správa

Žilina 23. 6. 2017 – V mesiaci máj sa už tradične konala národná kampaň „Do práce na bicykli“ na podporu dochádzky do práce na bicykli a na podporu využívania cyklodopravy. Bicykel ako dopravný prostriedok je šetrný k životnému prostrediu, peňaženke a najmä prospešný zdraviu. Preto túto kampaň mesto Žilina už dlhodobo podporuje a zlepšuje podmienky pre jej rozvoj. Na konci tejto kampane, ako už býva zvykom, je slávnostné vyhodnotenie súťaže.

   Podobne ako v minulých rokoch, aj tento rok sa mesto Žilina zapojilo do rovnomennej súťaže „Do práce na bicykli 2017“, ktorá prebehla v dňoch od 1. do 31. mája 2017. Po marcovej výzve mali cyklistickí nadšenci možnosť sa zapojiť do tejto súťaže a v uvedenom období jazdiť do práce prevažne na bicykli. Podmienkou však bola spätosť s mestom Žilina, a to buď na základe trvalého pobytu v meste, alebo na základe miesta výkonu práce na území mesta. V tomto ročníku tak urobilo 319 nadšencov, ktorí vytvorili až 97 tímov. V porovnaní s predchádzajúcim ročníkom táto aktivita oslovila ešte väčší počet súťažiacich (v roku 2016 sa do súťaže zapojilo 199 súťažiacich v 61 tímoch).
   „Veľmi sa teším zvýšenému záujmu nielen o túto súťaž, ale aj o využívanie bicykla v meste. Je to signál, že ideme správnym smerom, a že cyklistika v Žiline má svoje miesto a opodstatnenie. Aj naďalej budeme podporovať cyklodopravu ako súčasť udržateľnej mobility v meste. Zároveň chcem poďakovať všetkým, ktorí sa do súťaže prihlásili a jazdili do práce na bicykli, pretože to pomohlo nielen im, ale aj mestu a jeho životnému prostrediu,“ vyhlásil primátor Igor Choma.
   Dňa 22. júna 2017 sa na Mestskom úrade v Žiline uskutočnilo záverečné vyhodnotenie súťaže. Vyhlásili sa výsledky a ocenili sa najlepšie tímy i jednotlivci. Na záver sa žrebovala hlavná cena – pánsky bicykel, ktorý do súťaže venovalo oddelenie mobility odboru dopravy Mestského úradu v Žiline. Ostatní víťazi a členovia víťazných tímov získali darčekové poukazy na Mestskú krytú plaváreň v Žiline, lístky na divadelné predstavenie Mestského divadla v Žiline, darčekové balíčky mesta Žilina a propagačné materiály oddelenia mobility.
   Každý súťažiaci mal možnosť si svoje jazdy na bicykli evidovať na webovom portáli, kde sa mu najazdené jazdy a kilometre spočítavali. Počas tohto ročníka sa súťažiacim podarilo ušetriť dokopy cca 9904,71 kg CO2 (v prípade, že súťažiaci by namiesto bicykla jazdili do práce autom) a odjazdili 6821 jázd. Novinkou v tomto ročníku vyhodnotenia súťaže bolo, že mesto ocenilo vzhľadom na vysoký počet účastníkov až 3 najúspešnejšie tímy súťažiacich v jednotlivých kategóriách.
   V rámci súťaže sa hodnotili dve kategórie tímov a dve kategórie jednotlivcov:

A) Víťazné tímy s najvyšším počtom najazdených kilometrov:

1. miesto – Transport Team (Sungwoo Hitech) – 2381,84 km
    Peter Blahuta
    Michal Brodňan
    Dušan Zavadzan

2. miesto – Včielky (Špeciálna ZŠ s MŠ) – 1761 km
    Simona Slezáčková
    Anna Harvánková
    Peter Paňák
    Nina Buricová

3. miesto – NIZUV (Vural, a. s.) – 1571,64 km
    Elena Zubajová
    Alojz Nižník
    Peter Chudík
    Peter Kiss

B) Víťazné tímy s najvyšším počtom jázd:

1. miesto – NIZUV (Vural, a. s.) – 203 jázd
    Elena Zubajová
    Alojz Nižník
    Peter Chudík
    Peter Kiss

2. miesto – NEREUS (klub plaveckých športov) – 180 jázd
    Peter Fiabane
    Juraj Skopal
    Daniela Krajčovičová
    Dáša Valicová

3. miesto – SaB Chipcoin (Seidt-Bachmann, s. r. o.) – 158 jázd
    Jana Šebeňová
    Zuzana Matejová
    Petra Medová
    Martin Šimaliak

C) Víťaz s najvyšším počtom najazdených kilometrov na jednotlivca:
    Michal Brodňan (Transport team) – 1029 km

D) Víťazi s najvyšším počtom jázd na jednotlivca:
    Marián Meriač (LUTON) – 62 jázd
    Alojz Nižník (NIZUV) – 62 jázd

   Víťazom Bonusovej kategórie, ktorá je určená všetkým súťažiacim, ktorí najazdili aspoň 2/3 všetkých možných jázd alebo odjazdili dokopy 500 km, sa na základe žrebovania stal Ivan Murárik z tímu KIA Údržba, a tým získal hlavnú cenu – pánsky bicykel.
   Najviac súťažiacich jazdilo za spoločnosť Seidt‑Bachmann, s. r. o., a to 26 súťažiacich.
   Vyhlasovateľom súťaže je národný cyklokoordinátor Peter Kľučka z Ministerstva dopravy a výstavby SR. Hlavným organizátorom je Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica. Lokálnym koordinátorom súťaže za mesto Žilina je Ľuboš Slebodník z oddelenia mobility Mestského úradu v Žiline.
   Kompletné výsledky, ako aj údaje o súťaži sú zverejnené na stránke: www.dopracenabicykli.eu.


PhDr. Pavol Čorba, hovorca mesta
Foto: archív

Ocenenia pre víťazov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ