Deti sa skamarátili s Alinom

0
2734
Mimozemšťan Alino sprevádza deti celým projektom.

Hliník je veľmi dôležitý kov v mnohých odvetviach hospodárstva. Pri jeho výrobe sa však vytvárajú veľmi nebezpečné odpady, ktoré sa následne musia uskladňovať na skládkach. Rozkladá sa až desaťročia. Vyzbieraný odpadový hliník po odovzdaní v zberni ide na recykláciu. Alino, n. o. je nezisková organizácia, ktorá chce pomôcť životnému prostrediu zberom drobného potravinárskeho hliníka.

   Alino funguje v spolupráci so školami za podpory učiteľov a riaditeľov škôl. Projekt sa začal v roku 2015 nultým ročníkom na ZŠ Martinská 20 v Žiline, dnes je do tohto ekologicko‑edukačného projektu zapojených 32 základných škôl v Žilinskom kraji. Školám zapojeným do projektu organizácia Alino zabezpečila špeciálne upravené škatuľky s motívom Alina. Víťazom školskej ligy 2016/2017 sa stala ZŠ Veľké Rovné SUT. Okrem ocenenia škôl vyžreboval Alino koncom roka 2016 aj 12 učiteľov spomedzi všetkých prihlásených ako poďakovanie za šírenie myšlienky projektu v rámci environmentálnej výchovy na školách.

    Recykláciou 1 kg hliníka pomôžeme prírode nasledovne:

  • ušetríme
    => 6 kg suroviny, z ktorej sa hliník vyrába (ruda bauxit),
    => približne 14 kWh elektrickej energie, 4 kg chemikálií,
  • znížime množstvo emisií CO2 o 15 kg,
  • zamedzíme vzniku 2 kg odpadu (tzv. červený kal).

   Alino je postavička mimozemšťana, ktorý sprevádza celý projekt. Je to kamarát z vesmíru, ktorý na svoje prežitie potrebuje jesť hliník, a preto sa mu pripravuje z neho špeciálna potrava v podobe hliníkových halušiek, guliek a pagáčikov. Hliníkové halušky sa pripravujú z hliníkových viečok mliečnych výrobkov, rybacích šalátov, paštét, hliníkových obalov syrov. Hliníkové guľky zasa z hliníkových obalov čokolád a potravinárskych hliníkových fólií a hlinikové pagáčiky z hliníkových obalov paštét, nápojov a vrchnákov.
   Jeho príbeh a prežitie na zemi má hravou formou motivovať školopovinné deti a ich rodiny k vypestovaniu zodpovednosti voči prírode a Zemi. Môžete si ho pozrieť na internetovej stránke http://prealina.sk/.

-DV-, foto: http://prealina.sk

Alino ďakuje.
Hliníkové guľky
Pripravujú sa z hliníkových obalov čokolád a potravinárskych hliníkových fólií.
Hliníkové pagáčiky
Pripravujú sa z hliníkových obalov paštét, nápojov a vrchnákov.
Hliníkové halušky
Pripravujú sa z hliníkových viečok mliečnych výrobkov, rybacích šalátov, paštét, hliníkových obalov syrov.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ