Vďaka starostovi Mariánovi Murínovi boli deti v Číne

0
3422
Deti z Mútneho boli v Číne.

Na prvý pohľad obyčajná škola, obyčajní žiaci, učitelia. Na druhý pohľad škola otvárajúca svoje brány dokorán novým možnostiam, víziám a plánom. Reč je o Základnej škole s materskou školou v Mútnom (okres Námestovo), ktorá si začiatkom roka splnila tajný sen každého žiaka i učiteľa.

   V posledných dňoch tohtoročného ja­nuá­ra na svojej pôde ZŠ Mútne privítala veľmi vzácnu návštevu z ďalekej a pre našinca tak trochu exotickej Číny. Na pozvanie starostu Mariána Murína pricestovali štyria ­„zástupcovia“, ktorí miestnych žiakov ochotne zasväcovali do tajov čínskej kaligrafie či čínskeho bojového umenia ­kungfu. Tiež sa veľmi živo zaujímali o slovenskú kultúru, zvyky a krajinu. Ich snahou bolo nadviazať kontakt s miestnou školou, žiakmi a pedagogickým zborom.
   Čínska strana prejavila silný záujem o nadviazanie spolupráce formou študentských výmen. Z jednej takejto výmeny, ktorá dostala názov Splnenie študentského sna, sa pred niekoľkými dňami vrátila 17‑členná výprava. Miestni žiaci a pedagógovia dostali v dňoch od 24. apríla do 1. mája 2017 skvelú možnosť spoznávať Čínu so všetkým, čo k tomu patrí. Po prílete do Pekingu spoznávali zákutia Zakázaného mesta a odtiaľ ich kroky viedli priamo na slovenskú ambasádu, kde ich vrelo privítala pani konzulka Lenka Vaňková. Odtiaľ nočným vlakom odcestovali na miesto študentskej výmeny, do mesta ­Ningxiang (Changsha, Hunan), kde niekoľko dní spoznávali miestne pamätihodnosti. Navštívili rodné mesto Mao Ce‑tunga, závod na spracovanie potravín, čajovú farmu, kde ich zasvätili aj do tajov prípravy čaju, čínske chrámy a mnoho iných zaujímavostí. Bohatý program bol pripravený aj v miestnych školách, ktoré zorganizovali množstvo kultúrnych a športových aktivít. S jednou z týchto škôl – Ningxiang Chengbei Middle School – bola nadviazaná a podpísaná zmluva o spolupráci, ktorá by ešte v tomto roku mala vyvrcholiť návštevou čínskych študentov v Mútnom. Priateľské kontakty s možnosťou študentskej výmeny boli nadviazané aj s ďalšími dvoma školami – Ningxiang 7th Middle School a Xiang Jian Xue Yuan. Všetky tieto školy sa nachádzajú v meste Ningxiang, ktoré patrí do oblasti Hunan a má viac ako 5 miliónov obyvateľov. Spolupráca takého veľkého mesta s malou, len trojtisícovou obcou, ako je Mútne, je skôr raritou, no pre nás zároveň aj veľkou cťou.

Po prílete do Pekingu spoznávali zákutia Zakázaného mesta.

   Všetci účastníci výmeny boli nadšení z možnosti spoznávať takú obrovskú krajinu, ktorá je pre nás Európanov stále veľkou neznámou. Do výmeny boli vybraní 12 žiaci, štvorčlenný dozor dospelých a miestny pán kaplán. Žiaci, ktorí odcestovali do Číny, si svoju účasť zaslúžili vzornou reprezentáciou školy na rozličných podujatiach, zapájaním sa do školských projektov a výbornými školskými výsledkami.
   Ako už bolo spomenuté, obrovskú zásluhu na tejto študentskej výmene má práve starosta Mútneho Marián Murín, ktorý skontaktoval mútňanskú základnú školu s čínskou stranou a zároveň je tejto škole aj veľkou oporou. V minulosti pod jeho záštitou škola podnikla výmenu aj s Bieloruskom. Spolu s obecným zastupiteľstvom podporili túto výmenu aj finančne, za čo im patrí veľká vďaka.
   Základná škola v Mútnom okrem Číny pripravuje aj výmeny s Poľskom a Českou republikou.


Patrik Martaus
Foto: archív ZŠ s MŠ Mútne

Tento rok by mali prísť čínski študenti do Mútneho.

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriéri č. 5/2017.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ