Žilina oficiálne uzatvorila partnerskú spoluprácu s bieloruským Grodnom

0
1431
Podpis zmluvy o spolupráci Žiliny a Grodna. Zľava viceprimátor Patrik Groma a primátor Mečislav Goj.

Tlačová správa

V dňoch 8. – 9. mája 2017 došlo k podpisu zmluvy o vzájomnej spolupráci medzi mestom Žilina a bieloruským Grodnom. Počet partnerských miest sa tak aktuálne rozšíril na číslo 12. Spolupráca sa bude týkať najmä oblasti kultúry, školstva a športu.

   Uzavretiu zmluvy predchádzali viaceré spoločné rokovania i osobná návšteva primátora Grodna Mečislava Goja v Žiline, počas ktorých boli dohodnuté podmienky vzájomnej spolupráce. Partnerskú spoluprácu podporili i poslanci mesta, ktorí o nej rokovali počas 23. Mestského zastupiteľstva v Žiline.
   Mesto Žilina pri podpise zmluvy zastupoval zástupca primátora Patrik Groma, ktorý sa už teraz teší na spoluprácu týchto miest. „Začíname počas tohtoročných Staromestských slávností, kedy sa na pôde radnice stretnú zástupcovia tour&8209;operátorov pre rozvoj cestovného ruchu. Taktiež sa už pripravuje vzájomná výmenná výstava fotografií spojená s organovým koncertom. Na jeseň pocestujú naše deti – športovci na rôzne súťaže v atletike, futbale, gymnastike,“ dodal Patrik Groma.
   Vďaka partnerskej spolupráci so zahraničnými mestami sa zvyšuje povedomie o našom meste medzi ľuďmi v Európe i vo svete. Okrem toho ponúka takáto spolupráca nielen výmenu názorov a skúseností v oblastiach spoločného záujmu, ale i podnikateľských partnerstiev, kultúrnych či športových podujatí. Spolupráca medzi partnerskými mestami zároveň prináša možnosť zapojiť sa do rôznych projektov týkajúcich sa výmenných pobytov, školských akcií, dopravnej mobility i vedeckej spolupráce.    Stretnutie partnerských miest na pôde mesta Žilina sa v tomto roku bude konať počas Staromestských slávností. Delegácie zástupcov partnerských miest tak budú môcť zažiť najväčšie kultúrne podujatie roka a bližšie spoznať našu kultúru, zvyky, tradície i pohostinnosť.


PhDr. Pavol Čorba, hovorca mesta
Foto: archív mesta

Primátor Grodna Mečislav Goj odovzdal viceprimátorovi Patrikovi Gromovi bieloruskú zem, ktorá sa uloží na Sovietskom cintoríne na Bôriku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ