Psi pomáhajú deťom od útleho veku

0
2601
Danka Palušová (vľavo) a Iveta Gallová so svojimi psíkmi Orchideou (švajčiarsky ovčiak) a Nellou (labradorský retriever).

Naše Detské centrum Havino je prvé detské centrum na Slovensku, ktorého hlavnou a dôležitou súčasťou je štvornohý priateľ – pes – v detskom jazyku havino. Sme pomerne mladé centrum, fungujeme od 1. septembra 2016, dovtedy sme vykonávali kanisterapiu len externe v škôlkach a školách.

   Myšlienka založiť detské centrum prišla v čase, keď som sa chystala na materskú dovolenku a vedela som, že určitú dobu bude moje dieťatko odo mňa úplne závislé, rovnako ako ja od neho. Zároveň som sa nechcela vzdať práce, ktorú tak milujem. V práci, ako je táto, sa mi podarilo spojiť dve moje veľké lásky, a to lásku ku psíkom a lásku k deťom. V našom centre sa venujeme detičkám od jedného roka, no máme i mladšie deti. V doobedňajších hodinách sú krúžky pre najmenších – Veselé učenie so psíkom, Hráme sa so psíkom – na ktorých rozvíjame psychomotorický vývoj dieťatka za pomoci psíka. Deti sa učia spoznávať svet – farby, tvary, materiály, zvuky – taktiež s pomocou nášho štvornohého kamaráta. Deti sa tu ľahšie učia rozprávať, lebo ak chcú, aby psík poslúchol, musia mu povedať povel, a takto ich hravou formou učíme hovoriť. Dôležitosť v našom centre kladieme na vytvorenie pozitívneho vzťahu medzi dieťatkom a zvieratkom, aby si malý človiečik od malička uvedomoval, že pes nie je vec a má svoje potreby a pocity. Ako každé centrum, aj my máme herne, kde sa detičky môžu hrať a zároveň aj socializovať. Poobede sa venujeme deťom so špeciálnymi potrebami a fóbickým deťom na individuálnych terapiách, kedy sa jeden kanisterapeutický tím venuje jednému dieťatku. V niektorých dňoch máme krúžok pre škôlkarov a inokedy pre školákov, kde využívam svoje kynologické a lekárske znalosti.

Deti sa tu ľahšie učia rozprávať,
lebo ak chcú, aby psík poslúchol,
musia mu povedať povel.

   Ako vyštudovaná veterinárna lekárka prinášam deťom informácie aj z tejto oblasti, snažím sa ich naučiť chápať psíka ako po jeho fyzickej, tak aj po psychickej stránke. Spoločne sa učíme, čo psík potrebuje, ako mu poskytnúť prvú pomoc, robíme rôzne projekty na rozličné témy. V podvečerných hodinách už naši havinovia oddychujú, ale my nezabúdame ani na pohybové aktivity pre detičky, a tak sa v našom centre koná joga pre detičky od troch rokov vyššie. Večer sa meníme na centrum pre ženy, pretože len šťastné mamičky majú spokojné detičky. Ak majú mamičky chuť si vylepšiť svoju kondíciu, je tu pre ne cvičenie workout s Monikou, pilates s Jankou, joga pre dospelých s Monikou a mohendžodáro s Vierkou. Na potešenie ženskej dušičky organizujeme raz do mesiaca ženské zdieľania s úžasnou ženou, spisovateľkou, koučkou Gabrielou Revickou. Je to zážitok, ktorý nemožno popísať, je potrebné ho zažiť. Viem, že sa ženy týchto tém boja a zo strachu sa im vyhýbajú, ale ja ich môžem ubezpečiť, že je to úplne bezpečné stretnutie žien plné pochopenia a vzájomnej spolupatričnosti, a priala by som každej žene zažiť ten pocit sebaprijatia a sebalásky. V našom centre pripravujeme rôzne zaujímavé prednášky, na mesiac marec prinášame prednášku Základy aromaterapie pre rodinné šťastie s Aďkou Bútorovou. Na voňavej prednáške sa dozvieme, čo sú esenciálne olejčeky a ako ich používať pre zdravie celej rodiny. Povieme si, ako si poradiť v konkrétnych situáciách a pri liečbe rôznych zdravotných ťažkostí. Ďalší týždeň je tu prednáška Mariana Greča (holos‑terapie.sk) o Aura‑Some ako zrkadle sebapoznania.
   Ak vás naše centrum zaujalo, radi vás privítame a tešíme sa na vašu návštevu.


MVDr. Danka Palušová
Foto: archív autorky

Deti sa so psíkmi učia aj vonku.
Kanisterapia patrí medzi hlavné činnosti Havina.
Pes – priateľ človeka.

 

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriérovi č. 3/2017.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ