Netradičné a štýlové doplnky osviežia

0
2034
Nepodarilo sa jej zohnať pre partnera motýlika na ples, tak mu ho vyrobila.

Katarína Blaško Švecová vyrastala na Solinkách, momentálne žije a pracuje v Bratislave, kde si zariadila svoj ateliér. Zo súťaže Podnikateľka Slovenska 2014 si odniesla 1. cenu v kategórii Úspešná živnostníčka. Venuje sa výrobe pánskych,
Katarína Blaško Švecová
dámskych a detských módnych doplnkov, ktoré vám rada pripraví podľa aktuálnej ponuky materiálov v jej e‑shope, ale i na mieru podľa vášho zadania.

Čomu presne sa vo svojej tvorbe venujete?
   Moju tvorbu rozdeľujem do dvoch hlavných kategórií. Pod značkou ­šVecičky vyrábam pánske, ­dámske a detské módne doplnky, ako sú motýliky, traky, látkové brošne, čelenky a opasky, manžetové gombíky, ale aj klipy na topánky, popruhy na fotoa­paráty a iné malé štýlové doplnky. Sú vyrábané vo väčšom počte kusov až do vypredania materiálových zásob. Zákazník, v prípade záujmu, má možnosť navrhnúť úpravy výrobku podľa svojich predstáv. Fungujem na princípe zákazkového šitia.
   Naopak, pri značke Made by BLASKO ide o výrobky, ktoré navrhujem výlučne sama a sú vyrábané v obmedzenom počte kusov. Ide o dámske kokteilové klobúčiky, fascinátory, klipy na topánky a kabelky, ktoré sú vyrábané v kolekciách. V prípade záujmu viem vyrobiť tieto doplnky aj na mieru, no len v zmysle výberu materiálu a farby (napr. na doladenie k šatám), nie podľa vopred danej predlohy/strihu. Každý výrobok je tak originál.

Kde si môžeme vaše výrobky objednať a ako dlho trvá výroba?
   Pre obe značky mám vytvorené samostatné web‑stránky s kontaktným formulárom, face­book‑stránky a nájdete ma aj na Instagrame. Doba výroby vždy záleží od aktuálneho počtu zákaziek a zložitosti zadania. Je to teda rôzne. Pri ­šVecičkách je to od 3 do max. 15 dní. Pri Made by ­BLASKO od 7 do 15 dní. Rozhodujúce je aj to, či mám daný materiál na výrobu skladom, či ide o niečo špeciálne a či zákazník má svoju presnú predstavu, alebo ju ešte dolaďujeme.

Ako ste sa dostali k výrobe módnych doplnkov?
   Povedala by som, že neplánovane. So šitím som začala len tak pre radosť a relax popri práci a až neskôr som sa rozhodla, že práve toto bude moja práca. Výrobe módnych doplnkov pod značkou šVecičky sa venujem teda oficiálne od roku 2013. K výrobe prvého motýlika som sa dostala preto, lebo som nevedela nájsť vhodného motýlika pre partnera na ples a tak som mu ho vyrobila. Ku klobúkom som sa prvýkrát dostala v Anglicku, kam sme chodili na letné brigády. Zapáčilo sa mi to, a tak som prešla niekoľkými kurzmi a začala som sa venovať aj modistvu (pozn. red.: výroba dámskych klobúkov).

„So šitím som začala len tak
pre radosť a relax popri práci
a až neskôr som sa rozhodla, že práve toto bude moja práca.“

S kým pri tvorbe spolupracujete?
   Produktové fotografie mi aktuálne pripravuje manžel. Zvyšok práce je na mne. Teda od výberu materiálu, samotnej výroby výrobkov, fakturácie, balenia a odosielania až po celkovú komunikáciu so zákazníkmi a marketingovú podporu značiek si všetko zastrešujem sama.

Ktorú časť svojej práce máte najradšej a naopak, ktorú najmenej?
   Najmenej ma baví profi fotografovanie výrobkov vo fotostane na bielom podklade a dolaďovanie fotografií na web. Práve preto mi s týmto pomáha manžel. Inak je to všetko pre mňa zväčša zábava a tá rôznorodosť v celom procese od prvého kontaktu so zákazníkom až po odovzda­nie balíčka na poš­te je pre mňa zaujímavá. Keď sa mi ­nechce vyrábať, začnem vymýšľať kampane a súťaže a naopak, keď nemám nápady na nič nové, zavriem sa do ateliéru a „makám“. Jediné, čo mi vždy chýba, je čas. Nie je možné fyzicky zastrešiť všetko, čomu by som sa chcela venovať, tak to všetko trvá trošku dlhšie, ako by som chcela, ale aspoň sa nikdy nenudím :).

Aké máte osobné, poprípade biznis ciele?
   Nedávno som si prešla kurzmi na výrobu web‑stránok, tak práve si dolaďujem novú web‑stránku pre ­šVecičky. Myslím, že je tam ešte čo vylepšovať. Postupne chcem zmeniť aj web a komunikáciu pre značku Made by BLASKO, ktorá je dostupná aktuálne len v ateliéri, a tak ju chcem ­postupne dostať na web, aby si mohli komplet ponuku pozrieť aj zákazníci mimo Bratislavy. Verím, že čoskoro pridám aj nové typy produktov a že sa budú mojim zákazníkom páčiť.
   Mojím osobným cieľom je byť svojou najlepšou možnou verziou, čo mi nie vždy vyjde, ale ak sa cez deň stane niečo, o čom si môžem večer povedať, že to bolo fajn, tak som spokojná a misia dňa bola splnená :).
-DV-, foto: archív Kataríny Švecovej

ZANECHAŤ ODPOVEĎ