Čili paprička

0
1519
Tri najštipľavejšie čili: bhut jolokia, carolina reaper, trinidad scorpion moruga čokoládová.

Nielen korenie, ale aj alternatívny liek. Čili je nízkokalorická potravina zložená hlavne z vody, bohatá na vitamíny a minerály, najmä draslík, fosfor a vitamín C. Veľký je aj obsah karotenoidov a flavonoidov.

   Pri konzumácii čili papričiek sa uvoľňujú endorfíny – hormóny šťastia. Spôsobujú pocit uvoľnenia a pohody.
   Čím sú menšie a čerstvejšie, tým sú aj pikantnejšie. Za svoju štipľavú chuť vďačia kapsaicínu – prírodnému alkaloidu, ktorý podráždením nervových zakončení jazyka spôsobí typické pálenie. Kapsaicín nie je rozpustný vo vode, preto ak chceme zjemniť pálivý účinok, treba sa napiť mlieka alebo zajesť papričku chlebom.
Štipľavosťou čili papričiek sa už v roku 1912 začal zaoberať Wilbur Scoville – americký chemik, podľa ktorého je aj pomenovaná jednotka štipľavosti SHU (Scoville Heat Unit). Scovillova stupnica sa začína na nule sladkou paprikou, ktorá neobsahuje žiadny kapsaicín, takže nie je štipľavá.
   Najštipľavejšou papričkou je momentálne carolina reaper, ktorá ostáva od roku 2013 neprekonaná, podľa niektorých zdrojov s obsahom až 2,2 milióna SHU. Spravidla najštipľavejšie papričky sú tie najškaredšie, a táto nie je výnimkou. Pre porovnanie – našim kuchyniam známe tabasco má 30‑ až 50‑tisíc SHU.

Liečivé účinky:

  • zrýchľuje metabolizmus, napomáha spaľovanie tukov v tele, upravuje trávenie,
  • podporuje krvný obeh, predchádza kar­dio­vaskulárnym chorobám,
  • priaznivo pôsobí na stabilitu cukru v krvi,
  • pomáha uvoľniť dýchanie pri nádche,
  • ničí baktérie salmonely,
  • pomáha pri kŕčových žilách,
  • potláča bolesť, blokuje neuropatickú bolesť,
  • pomáha proti celulitíde a vypadávaniu vlasov,
  • funguje ako prírodné afrodiziakum.

Nadmernou konzumáciou môže dôjsť k popáleniu pažeráka alebo žalúdka, takže ani s touto medicínkou to netreba preháňať. -DV-, foto: archív

ZANECHAŤ ODPOVEĎ