Patová situácia

0
2417
Rozbité, znečistené, počmárané priestory zastávky v Závodí. Firme, ktorá sa stará o prístrešky zastávok MHD, sa končí zmluva.

Všeličo ostalo po politických penzistoch v našom mestskom zastupiteľstve v dezolátnom stave. Aj mestská hromadná doprava, ktorá nutne potrebuje modernizáciu. Nielen vozového parku, informačných systémov a všeličoho iného (píšeme o MHD na inom mieste). Modernizáciu potrebujú aj prístrešky pre cestujúcich a verejné osvetlenie. Okrem iného.

   Dňa 7. marca tohto roku vyprší 15&#nbsp;ročná zmluva spoločnosti euroAWK, s. r. o., na správu prístreškov MHD v meste. Mesto teda v súlade so zákonom pripravilo verejnú obchodnú súťaž na nové prístrešky, ktoré by korešpondovali s jeho zámermi modernizovať MHD na úrovni 21. storočia. Podmienky súťaže schválilo v septembri 2016 MsZ, keď z 27 prítomných ZA hlasovalo 24 poslancov a súťaž schválili. Nehlasovali traja poslanci.
   Mesto teda v súlade so zákonom zverejnilo podmienky súťaže na úradnej tabuli, svojej webstránke, na Facebooku, v mestských novinách, teda na viacerých miestach aj nad rámec zákona. Spoločnosť euroAWK sa do súťaže neprihlásila, prihlásil sa len jeden uchádzač, ktorý ponúkol lepšie podmienky. Mesto predložilo poslancom na schválenie výsledky súťaže a medzi poslancami sa začali diať zázraky potom, čo ich spoločnosť euroAWK oslovila a lobovala u nich.
   Vlani v decembri proti výsledkom súťaže hlasovali poslanci J. Badžgoň, Ľ. Bechný, M. Janušek, P. Ničík a M. Sokol. Hlasovania sa zdržali P. Bačinský, M. Barčík, P. Fiabáne, Ľ. Chodelková, M. Kapitulík, D. Maňák, J. Ničík a M. Zrník. Títo poslanci, ktorí sami seba označujú za nezávislých, obštrukciou a hlasovaním proti zmietli zo stola celú súťaž. Na MsZ sa zúčastnilo 26 poslancov, 13 boli proti alebo sa zdržali, a hoci ZA hlasovali poslanci R. Ficek, P. Groma, M. Kolenčiak, F. Kosa, J. Pažický a A. Trnovec, bolo to málo.

Nový víťaz súťaže ponúkol mestu vybudovanie 80 nových prístreškov.

Koho to chceli podporiť naši poslanci?
   Zmluva, ktorú má spoločnosť euroAWK, s. r. o., uzavretú s mestom (podpísal Ján Slota 8. 3. 2002), je pre mesto nevýhodná. Spoločnosť podľa vlastného vyjadrenia na území mesta prevádzkuje 51 bilbordových plôch, 126 plôch v samostatne stojacích svetelných boxoch (city lightoch), cca 116 plôch v prístreškoch MHD, spolu 293 reklamných plôch. Počet nemusí úplne zodpovedať realite, môže byť aj vyšší. Máme informácie, že v minulosti spoločnosť nie vždy platila za elektrickú energiu, a tak sa na ňu skladali všetci občania Žiliny. Podľa platného VZN mesta by mala spoločnosť euroAWK platiť mestu ročne 157 800 eur, platí len 8 852,84 eura.
   Nový víťaz súťaže ponúkol mestu vybudovanie 80 nových prístreškov a nemal by právo postaviť žiadne bilbordy. Na priamom finančnom plnení ponúkol o 100 % viac ako spoločnosť euroAWK, ktorá by zďaleka neinvestovala také prostriedky do nových prístreškov, robila by iba „správu“ tých, ktoré stoja. Tie, mimochodom, sú často porozbíjané, olepené, ošarpané. A na záver čerešnička na torte – ošarpané prístrešky MHD nie sú majetkom mesta, ale spoločnosti euroAWK. Do akej vyjednávacej pozície teda poslanci dostali mesto a jeho občanov?
   Veríme, že ľuďom počas čakania na zastávkach nebude pršať na hlavu a mesto túto situáciu vyrieši.


Michal Vček
Foto: J. Solčanský

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriérovi č. 2/2017.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ