Ide nám všetkým o spoločnú vec

0
1473
Na obnovu verejného osvetlenia treba investovať nemalú sumu.

Sú mestá, kde všetci ťahajú za jeden povraz – primátori, poslanci a aj obyvatelia, a to bez ohľadu na politické tričko, náboženstvo, rasu či pohlavie. Radosť žiť v takom meste. Sú však mestá, kde sa permanentne bojuje – poslanci medzi sebou, poslanci proti primátorovi (chudákovi), sused proti susedovi, gádžovia proti Rómom, proste stav ako v krvavej 30-ročnej vojne.

   V ostatných týždňoch sme sa dožili konečne po rokoch aj optimistických správ. Mesto, v ktorom žijeme a na ktorom nám záleží, pretože sa tu nežije zle (to hovoria aj cudzinci či ľudia, ktorí sa vrátili zo skusov vo svete), sa začína rozvíjať. Má svoje plány – na športový areál, na bezplatnú dopravu, na lepšiu starostlivosť o starších ľudí a ľudí v núdzi, na lepšie školstvo, prosto ľudia, ktorým nie je ľahostajný svet, v ktorom žijú, sa zobudili a sami navrhujú, čo treba zlepšiť.
   Ľudia nám píšu, kvitujú, že Kuriér otvorene a pritom nie nenávistne hovorí o, odpusťte za výraz, zlodejskej minulosti našich konšelov a richtárov. Mnohí to kvitujú, ale tí, ktorí nemajú celkom čisté svedomie, frflú, nadávajú, obviňujú druhých, len na seba nedajú dopustiť ani slovíčkom. Kuriér už na samom začiatku pri svojom vzniku povedal (a napísal), že bude bez závisti a nenávisti informovať o minulosti i budúcnosti, že bude podporovať ľudí, ktorí chcú byť užitoční, že bude pomáhať tým, ktorým už nechce pomáhať nikto, ani ich vlastné deti.
   Témou, ktorá dominuje aj v dnešnom Kuriérovi, je doprava v meste. Veľmi vážna téma, problém, ktorý, ak chceme byť úspešní, budeme musieť riešiť všetci. Mesto chce, a radnica dúfa, že nájde podporu aj u poslancov, realizovať komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia. Nie je to výmysel terajšieho vedenia mesta. Bývalý primátor Ján Slota ešte na jar roku 2005, teda pred 12 rokmi, podpísal zmluvu o dielo na modernizáciu, rekonštrukciu a výstavbu nového verejného osvetlenia v Žiline. Jeho nástupca Ivan Harman zmluvu ignoroval a s verejným osvetlením sa nič nerobilo, jeho poslanci ju posunuli na mestskú organizáciu a tým sa to skončilo.
   Lenže zub času je neúprosný. Verejné osvetlenie z čias socializmu je už v dezolátnom stave a ak sa chce mesto rozvíjať, bude musieť 12‑ročnú zmluvu plniť. Terajší primátor Igor Choma s plnením síce začal, ale bez úveru a bez toho, aby priložili ruku k dielu aj poslanci, s rekonštrukciou nepohne. Ide o sumu vyše osem milió­nov eur, ktorá sa ale v prípade, že sa nezačne s prácami hneď, bude z roka na rok zvyšovať. Verejné osvetlenie nie je len o svietení. Zhrdzavené stožiare môžu ľudí aj zabiť, na značnej časti stĺpov verejného osvetlenia je zavesené trolejové vedenie MHD, ktoré chce mesto tiež rekonštruovať. Bez toho, aby sa osvetlenie „zgenerálkovalo“, sa nepohne ani modernizácia MHD. Všetko so všetkým súvisí. Stožiare, prístrešky MHD, informačná revolúcia aj v doprave, bezpečnosť ľudí a najmä detí, naozaj všetko so všetkým súvisí. Verím, že si to uvedomujú aj poslanci a že nebudú brzdiť rozvoj mesta. O tom, ako budú hlasovať o plnení uvedenej zmluvy a príslušnom úvere, vás Kuriér bude informovať.


Michal Vček
Foto: Jozef Feiler, http://zilina-gallery.sk

Článok bol publikovaný v Žilinskom Kuriérovi č. 2/2017.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokNeúcta k ľuďom
Ďalší článokPatová situácia

ZANECHAŤ ODPOVEĎ