Michal Kelemen – žilinský jachtár srdcom i dušou objavený!

0
2932
Záber z pretekov z Majstrovstiev sveta v lodnej triede Micro 550 v ruskom Pskove. Na lodi je Michal so svojou posádkou.

   V našom meste žije viac ako osemdesiat tisíc obyvateľov a rodený Solinkár Michal Kelemen sa k nim hrdo hlási, keď reprezentuje Slovensko na európskych i svetových jachtárskych pretekoch.
   Jachting ho napĺňa už viac ako desať rokov. Náš reprezentant začínal vo zvolenskom jachtárskom klube Trim, kde sa mu dostalo veľmi dobrej školy. Odvtedy nepúšťa kormidlo z ruky. Postupným naberaním skúseností sa prepracoval k úctyhodným výsledkom.
   V roku 2016 sa z neho stal dvojnásobný majster Slovenska. Prvé prvenstvo mu patrí za lodnú triedu Micro 550, ktorá sa jazdí na vnútrozemských vodných plochách. A to druhé v lodnej triede First 35 v námornom jachtingu. S novou loďou v lodnej triede Micro 550 a svojou šikovnou posádkou sa mu podarilo umiestniť sa na druhom mieste v Európskom pohári a na 17. mieste na majstrovstvách sveta v ruskom Pskove. „Prešli sme viac ako 2500 km s loďou na prívesnom vozíku. Na hraniciach sme stáli šesť hodín a ruskí colníci nás takmer nepustili na preteky, ale všetky tie „prekážky“ stáli za to, aby sme reprezentovali naše malé Slovensko na svetových pretekoch a tento rok sa posunuli k lepšiemu o dvadsaťdeväť priečok. A verím, že na budúci rok vo Francúzsku svoje skóre ešte vylepšíme. Budeme na tom tvrdo pracovať!“
   Michal miluje more, a preto nevynecháva ani námorné preteky a obhájil prvenstvo na Trend Regate spred dvoch rokov. „Komunita jachtárov na Slovensku je pomerne malá a ja som si dal za cieľ pozdvihnúť slovenský jachting. To je jeden z dôvodov, prečo sa tak rád a často zúčastňujem pretekov. A teším sa z mojej posádky, bez ktorej by som to nedokázal,“ komentuje náš jachtár, ktorému sa z koníčka sa stala aj práca, keďže je majiteľom cestovnej kancelárie venujúcej sa výlučne jachtingu. Popri tom je aj inštruktorom kapitánskych kurzov a svoje skúsenosti odovzdáva ďalším nádejným jachtárom. Ako sám priznáva, za jeho úspechmi stojí aj jeho rodina, manželka Ana a dve deti. „Oni sú mojou doteraz najväčšou trofejou,“ zveruje sa Michal.


Irina Ďaďová
Foto: súkromný archív Michala Kelemena

ZANECHAŤ ODPOVEĎ