Projekt Wastebusters

0
2601

   Aktivista Rastislav Krul sa snaží znižovat znečistenie prírody a nášho okolia už dlhšiu dobu a robí tak nenásilným spôsobom – jednoducho zbiera odpadky. Prostredníctvom facebookového projektu Wastebusters upozornuje okolie na to, že príroda je len jedna a sami sa o ňu musíme starať. Jeho prechádzka v meste či v prírode sa nezaobíde bez zbierania odpadkov. Následne sa odfotí a pridá to na sociálne siete.
   Tridsiatnik pracujúci ako finančný analytik mal odjakživa pozitívny vzťah k prírode, rád chodieva na ryby či túry. K nápadu založiť tento projekt, zameriavajúci sa na zber odpadu, prišiel asi pred troma rokmi. Zapáčila sa mu aktivita Zelená hliadka, no vzhľadom na svoju časovo náročnú prácu spojenú s cestovaním si nenašiel priestor na organizované niekoľkohodinové zbery. Jedno ráno začul rozhovor dvoch ľudí o tom, koľko vecí je zahodených pred ich panelákom. Povedal si, že keby každý človek žijúci v tom paneláku zdvihol aspoň jedinú vec cestou do práce alebo do obchodu, okolie paneláku by bolo stále čisté. Ak by človek tých pár sekúnd obetoval každý deň, za celý rok by urobil obrovský kus práce. V tom spočívala jeho úvodná myšlienka projektu. Začal sa sám takto správať a pomaly vymyslel logo a spôsob, ako túto myšlienku šíriť.
   Všetky jeho príspevky z rôznych miest predstavujú jeho trávenie voľného času. Dnes je to už spolu s manželkou Veronikou, obaja chodievajú na túry. Do povinnej výbavy si vždy pribalia vrece alebo aspoň tašku a zbierajú odpad cestou v prírode.
Toto je podstata projektu Wastebusters. Myšlienkou nie je robiť nič organizovane alebo ísť na nejaké špeciálne miesto. Naopak, nech človek funguje v akomkoľvek prostredí, stačí, ak denne zodvihne aspoň jednu vec, nech si nájde aspoň pár sekúnd. -VP-, foto: ilustračné

ZANECHAŤ ODPOVEĎ