Čarovný ďumbier

0
1674
Zázvor je liek aj pochutina.

Ďumbier (odborný botanický názov pre zázvor) je „všeliek“ pochádzajúci z Číny. Osobne som ho používala ako prvú pomoc pri nachladnutí alebo chrípke ako jednu z prírodných alternatív aspirínu. Ostala som však príjemne prekvapená širokým spektrom jeho pozitívnych účinkov.

   Kým v alternatívnej medicíne tento koreň využívajú už 3000 rokov, klasická medicína začala skúmať jeho priaznivé účinky len nedávno. Pomáha pri bolestiach aj rôznorodých zdravotných ťažkostiach. Tlmí množenie baktérií a vírusov, čím predchádza respiračným ochoreniam, zvyšuje imunitu, zlepšuje prekrvenie rúk a nôh. Priaznivo pôsobí na metabolizmus, zabraňuje nadmernej tvorbe plynov, tlmí kŕče. Znižuje zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok, bojuje proti cholesterolu a chráni steny cievneho systému. Má pomáhať aj pri artritíde a artróze. Podľa odborníkov z Emory University v Atlante dokonca pravidelné užívanie ďumbieru znižuje náchylnosť na rakovinu hrubého čreva. Jeho účinnými látkami sú silice a gingerol – pikantná látka podobná kapsaicínu – štipľavej látke v paprike. Ďumbierový čaj pomáha tlmiť tehotenskú aj cestovnú nevoľnosť. Taktiež pomáha pri bolestiach hlavy a závratoch. Pri bolestiach hlavy zaberá aj ďumbierový obklad na čelo, pričom upokojujúco pôsobí aj jeho aróma. Žuvanie čerstvého ďumbieru odbúrava stres, nervozitu, paniku.

   Exotickou chuťou ďumbieru môžeme ozvláštniť aj jedlá a múčniky.
Pravidlom „všetkého veľa škodí“ sa treba riadiť aj pri konzumácii ďumbieru. Dospelý človek by mal užívať 3 – 5 g denne, deti do 2 rokov by ho nemali konzumovať vôbec. Nevhodný je hlavne pre diabetikov a ľudí so žalúdočnými vredmi. V tehotenstve by sa mal prijímať iba v malých množstvách. -DV-, foto: archív

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokAj málo stačí
Ďalší článokJežiško, pomôž!

ZANECHAŤ ODPOVEĎ