Buďme viditeľní

0
1486
Buďme viditeľní

Každý deň dochádza na cestách k vážnym dopravným nehodám, neraz aj smrteľným. Ich obeťami sú často najzraniteľnejší účastníci cestnej premávky, chodci, ktorými sme všetci, aj keď niektorí len občas. Príčinou mnohých tragických nehôd je ich nedostatočná viditeľnosť. Čoraz častejšie zohráva svoju úlohu aj alkohol.

   Policajné štatistiky nie sú fámy. Čísla hovoria jednoznačne. Za posledné tri roky spomedzi štyroch najčastejších príčin dopravných nehôd tvoria najvyšší podiel opití chodci. Kritické mesiace sú september, október, november.

Za chyby sa platí, na cestách je tou chybou „byť neviditeľný“
   Chodci musia mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky nielen mimo obce, ale aj v obci. Nepodceňujme túto povinnosť, ktorá je predovšetkým v našom záujme. Pozor – kombinácia tmavého oblečenia, nepozornosti a alkoholu môže byť smrteľná. Predísť nehode nám môžu pomôcť aj tieto skutočnosti:
» predvídavosť – sledujme premávku,
» prechádzajme cez cestu na miestach na to určených,
» vyhýbajme sa rizikovým úsekom, nepreliezajme zábradlia a neriskujme,
» reflexné prvky používajme na strane privrátenej k vozovke (nie ku krajnici), ­napríklad pri kolenách, v úrovni pásu, na ramene. Cyklisti aj na prilbe a bicykli. Reflexné prvky sú vhodné aj na podrážkach topánok, korčuliach, kolobežkách, školských taškách, barlách či kočíkoch.

Reflexný prvok schovaný v zásuvke alebo v taške je zbytočný!

Poradie najčastejších príčin dopravných nehôd
» Rýchla jazda,
» porušenie povinností vodiča (nevenovanie sa vedeniu vozidla, telefonovanie a podobne),
» nesprávny spôsob jazdy,
» porušenie ustanovení o chodcoch.

Odporúčania vodičom
   Polícia vyzýva vodičov k mimoriadnej opatrnosti. Dookola opakujúce sa „je dôležité predvídať, prispôsobiť rýchlosť jazdy, vidieť a byť videný a podobne“ je síce klišé, ale zdá sa, že sa tým ako účastníci cestnej premávky ešte stále málo riadime. Preto na to myslime a za volantom a aj pred jazdou:
» predvídajme – zbystrime pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb,
» pripravme sa na zimu – prispôsobme svoje vozidlo na jazdu v sťažených zimných podmienkach, jazdime opatrnejšie, uberme z plynu, dodržiavajme bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami,
» pri zníženej viditeľnosti použime stretávacie svetlá, prípadne hmlové svetlá, denné svietenie je nedostatočné – známe vidieť a byť videný,
» myslime na to, že poveternostná situácia môže byť rozdielna a hrozí vyššie riziko sneženia a mrazov, použime zimné pneu­matiky a reťaze najmä pri ceste do severnejších oblastí,
» zmes do ostrekovačov vymeňme za nemrznúcu, výbavu vozidla doplňme o škrabku a metličku, skontrolujme stav pneumatík.

Vodiči pod vplyvom alkoholu
   V 41. týždni roku 2016 policajti v Žilinskom kraji počas výkonu služby odhalili 15 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. U 14 vodičov s výsledkom nad jedno promile a u jedného vodiča bol zistený alkohol do jedného promile. Vykonanými dychovými skúškami zistili policajti alkohol aj u 14  nemotorových vozidiel. Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoje životy a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že ide o priestupok alebo trestný čin, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd bývajú v mnohých prípadoch tragické a alkohol za volant nepatrí! Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkoholu a šoférovania nikdy nie je správne riešenie.


KRPZ Žilina
Foto: ilustračné, archív PZ

ZANECHAŤ ODPOVEĎ