Nedôstojné „šaškovanie“ s platmi viceprimátorov

0
3197
Viceprimátori Trnovec a Groma pri kontrole rekonštrukcie sociálnych zariadení v MŠ Jarná.

Mnohí ste ani nepostrehli, že viceprimátori si svoj „kráľovský“ plat užívali iba mesiac.

   Po posledných komunálnych voľbách poslanci tesnou väčšinou znížili plat Antonovi Trnovcovi aj Patrikovi Gromovi. Ten napríklad po znížení poberá odmenu 701,46 eura čistého. Či je to veľa alebo málo, je na vašom posúdení. Zníženie platu kritizujúci poslanci odôvodňovali rôzne. Jedni odsudzovali Gromu, ktorý svoju odmenu poskytuje na dobročinné účely, že si robí za mestské peniaze kampaň. Na margo, poslanci asi chcú rozhodovať aj o tom, na čo majú použiť samotní vicepri­mátori svoju odmenu. Nie je to príliš detinské? Iní zas argumentovali heslom: „Najskôr práca, potom pláca.“ Po roku a pol na májovom zastupiteľstve rozhodol primátor zvýšiť odmenu viceprimátorom, pretože si to zaslúžia, čo napokon poslanci aj schválili. Zo zaslúženej odmeny sa vicepri­mátori tešili iba mesiac. Na júnovom zastupiteľstve niektorí poslanci využili nízke kvórum komunálnych zákonodarcov a v pozmeňujúcom návrhu k inému dokumentu navrhli opätovne znížiť platy vicepri­mátorom. Tento „pozmeňovák“ bol schválený o jeden hlas. Poslanci argumentovali rôzne. Navyše ich škrelo, že viceprimátori pracujú aj v iných spoločnostiach, v ktorých majú príjem. Musíme však ozrejmiť, že ani jedna nie je napojená na mestský rozpočet.
   Nič by možno na tom nebolo, ak by sme sa ne­pozreli na protichodnú argumentáciu „závistlivých“ poslancov v minulosti. Argumentovali presne opačne! Dnes to teda niečo pripomína – Kocúrkovo? Amnéziu? Pomstu? Závisť?

Navyše ich škrelo, že viceprimátori pracujú aj v iných spoločnostiach, v ktorých majú príjem.

   Napríklad v minulosti pri schvaľovaní platu Harmanovho viceprimátora Horeckého vo výške 2091 eur poslanec Fiabáne okrem iného povedal: „Podľa rozsahu povinností sa nám zdalo neadekvátne, že jeho mesačná odmena bola nižšia ako odmeny vedúcich útvarov mestského úradu.“ Je zaujímavé, že táto reakcia je presne opačná ako pri zástupcoch Gromovi a Trnovcovi. Pritom Horecký pôsobil aj na platenom ­poste v spoločnosti SEVAK. Niektorí poslanci síce argumentovali, že Harman mal iba jedného viceprimátora, ale ani viac podľa zákona nemohol mať. Druhého vice­primátora vtedy nahradzoval zástupca prednostu, ktorého však súčasný Chomov prednosta nemá. Takže argument o úsporách tu neuspeje. Ak si však dobre pamätáme, tak Groma v minulosti upozorňoval na šafárenie pri Harmanových nominantoch. Určite sa mu jeho „posluhovači“ v zastupiteľstve nechceli pomstiť. Zostáva tu potom len jeden argument, a ten je nám Slovákom veľmi blízky – závisť. A to sú veľmi nešťastní ľudia.

Číslo hlasovania: 40
Odmeňovanie poslancov Mestského zastupiteľstva v Žiline – Hlasovanie o návrhu poslanca Sokola – uznesenie č. 115/216
 
Poslanci mestského zastupiteľstva hlasovali nasledovne:
Za: 11
Proti: 5
Zdržali sa: 5
Nehlasovali: 0
Prítomní: 21
 
Za: Mgr. Martin Barčík, Ing. Ľubomír Bechný, Mgr. Peter Cibulka, Mgr. Peter Fiabáne, PaedDr. Ľudmila Chodelková, Ing. arch. Dušan Maňák, Ing. Ján Ničík, Mgr. Ing. Peter Ničík, Ing. Ľuboš Plešinger, Ing. Miroslav Sokol, Mgr. Marián Zrník
Proti: Ing. Dušan Dobšovič, MUDr. Robert Ficek, Ing. Patrik Groma, Ing. Marian Janušek, Mgr. Anton Trnovec
Zdržali sa: MUDr. Peter Durmis, Jozef Juriš, Ing. Ján Pažický, Mgr. Emília Talafová,
MUDr. Štefan Zelník, PhD.


Michal Vlček
Foto: mesto Žilina

ZANECHAŤ ODPOVEĎ