Žilinský Kuriér - posol dobrých správ

Žilinský Kuriér 1/2016

   Žilinský mediálny trh je relatívne bohatý. Printové i elektronické médiá sú tu zastúpené v hojnom počte, napokon – toto vie aj každé malé dieťa. Súdny človek si preto pri čítaní Žilinského Kuriéra položí otázku – na kieho čerta nám je potrebný ešte akýsi kuriér? Odpoveď je jednoduchá. Mnohí novinári neovládajú remeslo. Pletú si dojmy s pojmami. Nič im nehovoria žánre, spokojne pomiešajú spravodajstvo s publicistikou a bez hanby menia pravdu na klamstvo a klamstvo na pravdu. Mnohí novinári nerobia žurnalistiku, ale politiku a médiá, v ktorých pracujú, zneužívajú často na diskreditáciu slušných ľudí. Zaťažujú čitateľov vymyslenými kauzami a obvineniami, neinformujú, ale dezinformujú. Mnohí majú krédo – čím horšie, tým lepšie.
   Ľudia si zaslúžia poctivé, férové a slušné médiá. Majú právo na objektívne informácie, psou povinnosťou novinára je mať v úcte svojho čitateľa, diváka či poslucháča a neotravovať ho politickými šarvátkami, lžami, šírením nenávisti voči pohlaviu, náboženskému vyznaniu, politickej príslušnosti, rase, funkcii či farbe pleti. Na trhu mediálnom prevažujú zlé správy, akoby už zajtra mal byť koniec sveta, akoby život bol jedna čierna diera, žumpa, ktorá smrdí v každej domácnosti. Ale život nie je čierno-biely. Má aj svetlé a mnohofarebné dni, dni radosti a spokojnosti, dni nádeje a viery.
   Mesto Žilina so svojím okolím patrí určite medzi najkrajšie kúty Slovenska. Mali by sme byť na to, že tu žijeme, pyšní a  mali by sme priložiť ruku k dielu, aby nám bolo ešte lepšie. Dnes, keď vo svete rastie agresivita, xenofóbia, rasizmus, netolerantnosť a keď mnohí múdri ľudia hovoria, že ak sa svet nespamätá, skončí sa to treťou svetovou vojnou, je viac ako inokedy potrebné zachovať si rozum aj cit, človečinu, zmysel pre obyčajnú slušnosť a vzájomnú úctu. Žilinský Kuriér sa pokúsi o zázrak a dúfa, že mu v tom pomôžete.
   Žilinčanom chce prinášať informácie, ktoré im uľahčia život, prinesú im pohodu, pobavia ich. Kuriér si nekladie za cieľ nahrádzať existujúce médiá či nebodaj bojovať s nimi. Chce byť poslom dobrých správ, priateľom ľudí, ich sprievodcom v zložitých témach a situáciách. Bude prinášať správy z radnice, VÚC, polície, od hasičov, bude predstavovať úspešné firmy, umelcov, športovcov, ale aj poslancov MZ a vedenie mesta. Chce vytvoriť mostík – mesto ľuďom, ľudia mestu tak, aby sa nám vrátila hrdosť, že sme Žilinčania a slušnosť, veď sme ľudia.


Mgr. Branislav Delinčák

ZDIEĽAŤ
Ďalší článokDiskusia trvá už dva roky

ZANECHAŤ ODPOVEĎ